Telemach: Ombudsman da prestane s negativnom kampanjom i pritiskom na naše korisnike

Senzacionalistička obraćanja Ombudsmana za zaštitu potrošača Saše Marića povodom isteka ugovora Telemach BH sa Telekomom Srbija o emitovanju kanala Arena Sport, kao i preporuke u telekomunikacijskom sektoru koje je ombudsman uputio jedino operateru Telemach BH, predstavljaju pokušaj da se selektivnom primjenom propisa i nametanjem pravno neutemeljenih zahtjeva, koji ne važe za druge operatere, vrši nedozvoljeni pritisak na korisnike Telemach BH.

Navodi se ovo u saopćenju koje su danas uputili iz ove kompanije, nakon što je ombudsman Marić kazao kako korisnici Telemacha imaju pravo raskida ugovora s ovom kompanijom, bez plaćanja penala, a nakon što je Telemach nenajavljeno od 1. januara prestao emitovati kanale Arene Sport.

– Telemach je svoje pretplatnike obavijestio o promjenama u programskoj šemi na identičan način, jednako kao što su to učinili drugi operateri početkom 2020. godine, kada su informisali svoje korisnike o prekidu distribucije jednog od najvažnijih i najgledanijih TV kanala – televizije Nova BH. Ombudsman Marić se tada nije ni oglasio da zaštiti interese korisnika drugih operatera zbog izostanka mogućnosti da gledaju sadržaje od nacionalnog značaja poput utakmica reprezentacija Bosne i Hercegovine u više sportova – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je “ombudsman usmjeravajući pažnju samo na Telemach u prethodnih sedam dana, potpuno ignorisao činjenicu da je početkom godine upravo kompanija M:tel, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija prekinula distribuciju Sport Klub TV kanala, čime su njihovi korisnici izgubili mogućnost da prate ekskluzivne prenose najboljih evropskih i svjetskih takmičenja, evropskog prvenstva u fudbalu 2021. godine, prenosa fudbalske reprezentacije BiH u kvalifikacijama evropskog prvenstva u košarci gdje nastupaju košarkaški Zmajevi, kao i najatraktivnijih teniskih turnira i trka Formule 1 i MotoGP”.

Navode kako ombudsman tada nije našao za shodno da javno reaguje, niti je imao bilo kakve primjedbe na postupanje M:tel-a, a ponajmanje nije upućivao javne pozive i davao instrukcije pretplatnicima tih operatera kako da raskinu ugovor.

– Oštrom reakcijom usmjerenom samo protiv Telemach BH i potpunim izostankom reakcije u slučaju M:Tel, Institucija ombudsmana, koja bi trebalo da podjednako vodi računa o pravima svih potrošača i koja bi trebalo podjednako da postupa prema svim operaterima, izabrala je da “ispituje” isključivo Telemach BH. Ne možemo a da se ne zapitamo da li ovi jednostrani napadi ombudsmana na Telemach BH predstavljaju samo nastavak njegovog pasivnog držanja povodom monopolizacije tržišta telekomunikacija na 49% teritorije Bosne i Hercegovine gdje je nezakonito odobrenim akvizicijama Telekomu Srbija omogućeno da u potpunosti zatvori tržište Republike Srpske i korisnike liši izbora drugog operatera – navode iz Telemacha.

Pozivaju ombudsmana da “prema svim operaterima primjenjuje jednake standarde i da se uzdrži od aktivnosti kojim vrši nedozvoljen pritisak na korisnike Telemach BH”, te dodaju da su “svi korisnički ugovori i ‘Opći uslovi poslovanja’ Telemach BH formirani na osnovu propisa Regulatorne agencije za komunikacije, a upravo je RAK formulisao šta može biti osnov za raskid što se u praksi sporovodi više od decenije”.

– Telemach BH će kao i do sada poduzeti sve aktivnosti kako bi svojim pretplatnicima omogućio i dalje uživanje u najkvalitetnijem sadržaju. Verujemo da postoji dovoljno veliki broj operatera u Federaciji BiH i da svako od korisnika može da izabere najboljeg.

Nijedna negativna kampanja organizovana po društvenim mrežama i medijima, pa makar se tome pridružio i ombudsman, ne može osporiti činjenicu da Telemach BH ima najbolju ponudu programa, da pružamo najsavremeniju uslugu i najbrži internet, što je uvjereni smo, poznato građanima Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju ove kompanije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79