Teorija mostarskog Dnevnog lista: SDA i Bošnjaci žele ukinuti Hercegovinu iz naziva države!?

Hercegovački Dnevni list objavio je sulud tekst o tome da SDA priprema ukidanje naziva Hercegovine iz naziva države Bosne i Hercegovine!?

Takav potez SDA i bošnjačkih političara, naravno prema Dnevnom listu, je nastavk politike protjerivanja i marginaliziranja Hrvata, ali i Srba u Hrcegovini.

“Hrvati u dolini Neretve i u zapadnoj Hercegovini te Srbi u istočnoj Hercegovini će silom prilika morati stati na politički branik očuvanja pojma Hercegovina kojeg bošnjački minder želi protjerati iz imena države Bosne i Hercegovine i postojbinu ‘masline, kamena i drače’ svesti na jednu marginalnu, teritorijalnu regiju”.

Ističe se kako su se Bošnjaci nekad ponosili Hercegovinom a sada je žele uništiti.

“Hercegovački Bošnjaci govore Bosanskim jezikom, navijaju za Bosnu, članovi su i podržavaju probosanske stranke na tlu svoje pradjedovine. U Titovo doba, u eri komunizma, brastva i jedinstva i Jugoslavije ponosili su se ‘svojom’ Hercegovinom, svojom tadašnjom Republikom, a danas, sve upućuje samo retorički, i neovisnom državom BiH.

U političkoj doktrini i praksi, međutim, sve agresivnije žele promijeniti ime države BiH i u njihovim glavama se već duboko ukorjenilo ime Bosna. I što je još pogibeljnije Bosna je njihova eksluzivna stečevina i vlasništvo, jer Hrvati i Srbi ionako imaju svoje pričuvne domovine i tretiraju se kao gosti i prolaznici, čak i neprijatelji svoje države koju žele iskomadati i iskorijeniti.

Prije nekoliko godina sve se to nametalo dosta stidljivo i sporadično, ali sada je vidljivo kako se samo naizgled radi o ‘terminološkoj olakšici’ kod izgovaranja, u političkoj doktirini SDA i dijela bošnjačkih intelektualaca, čak ortodoksnih Hercegovaca, pojam Bosna je dugoročna odrednica za državu bez imena ‘regije’ Hercegovine.

Na sceni je gađenje zemlje Hrvatima i Srbima. Naime, i oni Hrvati i Srbi koji su rođeni u Bosni, u njoj imaju svoje domove i posjede se u mentalnome sklopu odriču Bosne i bosanstva, jer to Bošnjaci prisvajaju i uvode i uvoze posve neprihvatljive norme koje često odudaraju od naše domicilne tradicije i europskih vrijednosti”, navodi se u tekstu.

Sve je to strateški cilj bošnjačke politike tako što će se “udomaćiti pojam Bosna”.

“Neupitno je, dakle, da je strateški cilj bošnjačke politike u glavama svoje zajednice na cijelom teritoriju BiH rasprostraniti i udomaćiti pojam Bosna za državu, a totalno satrati Hercegovinu, i zapadnu i istočnu, i dugoročno je svijetu predstaviti samo kao jednu golu zemljopisnu i malo manje povijesnu regiju.

U nekom pogodnom trenutku je onda i za očekivati da SDA sa svojim ideolozima i pristašama pokrene i pitanje promjene naziva države BiH i iz njega protjera Hercegovinu. Da je taj projekt otišao dosta daleko svjedoče i često tragikomične činjenice da se ortodoksni i obrazovani hercegovački Bošnjaci terminološki i pragmatično odriču svoje Hercegovine i da toplo prihvaćaju ‘novi identitet’ i sve što ima dodira s Bosnom”, navode u tekstu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79