Teritorijalne izmjene: Vlada donijela odluka da dio Zvornika pripoji drugoj općini

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o pripajanju dijela grada Zvornik opštini Lopare.

Ovim zakonom, kako su saopštili iz Vlade, pripojiće se dio naseljenog mjesta Kiseljak na području grada Zvornik, naseljenom mjestu Podgora na području opštine Lopare, a riječ je o području ukupne površine 192,69 ha.

“Donošenjem ovog zakona stvoriće se bolji uslovi izgradnje, razvoja i održavanja osnovne infrastrukture, pružanja i korištenja komunalnih i drugih usluga za stanovništvo područja koje se pripaja opštini Lopare, a posebno upravljanje javnim putevima i komunalnim otpadom od strane opštine Lopare, a što će za rezultat imati poboljšanje uslova života stanovništa na tom području”, naveli su iz Vlade Srpske.

O ovoj teritorijalnoj promjeni, kako su dodali, postoji saglasnost grada Zvornik i opštine Lopare.

Naknada za distribuciju mjenica

Vlada Republike Srpske danas je usvojila i Informaciju u vezi sa naknadom za distribuciju mjenica i ovlastila ministra finansija da sa Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge potpiše novi ugovor o regulisanju naknade za distribuciju mjenica.

Ministarstvo finansija, kako je saopšteno, pušta u upotrebu i vrši distribuciju obrazaca mjenica putem pomenute agencije, a naknada za čuvanje i distribuciju se reguliše putem sklapanja ugovora.

Trenutno, dodaje se u saopštenju, Agencija naplaćuje od Ministarstva finansija 10 odsto sredstava ostvarenih prodajom mjenica.

“Imajući u vidu da je Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge utvrdila da su povećani troškovi distribucije zbog promjene cijene goriva, te da je došlo do povećanja ostalih troškova, zatraženo je da dođe do izmjene u regulisanju naknade između Ministarstva finansija i Agencije, na način da se Agenciji isplaćuje 20 odsto od iznosa sredstava ostvarenih prodajom mjenica”, naveli su iz Vlade.

Sastanak Pododbora za transport 21. marta

Između ostalog, Vlada Republike Srpske je razmotrila i Informaciju o pripremnim aktivnostima za sedmi sastanak Pododbora za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj između EU i BiH.

“U skladu sa Poslovnikom o radu Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, 21. marta 2024. godine je planirano održavanje sedmog sastanka Pododbora za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj. Sastanci pojedinačnih pododbora održavaju se, po pravilu, jednom godišnje”, naveli su iz Vlade Srpske.

Kako dodaju, materijali o kojima će se raspravljati usaglašeni su sa relevantnim predstavnicima ostalih nivoa vlasti u BiH. Takođe, dodaje se u saopštenju, formirana je i lista predstavnika republičkih institucija koji će izvještavati Evropsku komisiju na ovom sastanku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79