Teroristički napad u Beču: Austrija zatvara “radikalne džamije”

Austrija je najavila da će zatvoriti džamije u kojima se zagovara radikalni islam, objavila je austrijska novinska agencija APA.

Ministri unutrašnjih poslova i integracija najavili su zatvaranje “radikalnih džamija” nakon smrtonosnog terorističkog napada koji je džihadist izveo u ponedjeljak u Beču.

Gordana je komšinica teroriste iz Beča: “Prije napada donio mi je namirnice”

U tom napadu ubijene su četiri osobe.

Zatvaranje džamija je naređeno nakon kriznog sastanka s predsjednikom Islamske vjerske zajednice u Austriji (IGGÖ), Ümitom Vuralom, saopćila je APA.

Islamska zajednica Austrije (IGGÖ) već je danas potvrdila zatvaranje jedne džamije u Beču, ali nisu željeli otkriti o kojoj se tačno radi. Ono što se zna je da nije u pitanju džamija u kojoj je terorist Kujtim Fejzulai bio aktivan jer ta džamija nije registrirana u IGGÖ-u.

IGGÖ u obrazloženju svoje odluke navodi da džamija koja se zatvara krši doktrinu vjere, Islamski zakon te ustav.

– Sad kad nas je teror stigao na vlastitom pragu, austrijskim muslimanima je važnije nego ikad da osudi zloupotrebu vjere zbog širenja nasilja i terora i izraze duboko saosjećanje – rekao je predsjednik IGGÖ-a.

Terorista iz Beča živio od državne pomoći


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79