Tešanj će imati priključenje na autoput!

Premijer FBiH Fadil Novalić potvrdio je informaciju koja je objavljena ranije danas da je odobren kredit za dionicu autoputa od Medakova, do iznad Žepča.

Zanimljivo je da se Medakovo, kako se vidi na Google Mapsu, nalazi u neposrednoj blizini grada Tešnja i poslovne zone Bukva. To znači da će ovaj industrijski kraj biti autocestom povezan sa Sarajevom, ali i sa zemljama EU koje su njegovo veliko tržište, piše BiznisInfo. Autoput će prolaziti, dakle, neposrednom blizinom Tešnja, mnogo bliže od postojeće magistrale.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetili su danas općinu Tešanj, jedan od najvećih industrijskih i privrednih centara u Federaciji BiH, ali i Bosni i Hercegovini, koji je, kao i ostali dijelovi naše države, pogođen pandemijom COVID-19.

Kada je riječ o strateškim projektima ove općine, federalni premijer je potvrdio da su jučer banke odobrile sredstva za izgradnju dionice autoceste na Koridoru Vc od Medakova u Tešnju do iznad Žepča, dužine 41 kilometar, za šta je odobreno 340 miliona eura, uz ranije osiguranih dodatnih 60 miliona eura.

– Ukupno 400 miliona eura će u naredne tri godine biti uloženo u ovom dijelu Federacije BiH. Slijedi tehničko rješavanje izvlaštenja i projektiranja te dionice, što je pri kraju, kako bi do Nove godine bio otvoren tender za izgradnju – pojasnio je premijer.

Inače, današnja posjeta predstavnika Federalne vlade je jedna u nizu planiranih kako bi bile sumirane posljedice pandemije, prvenstveno na industrijske centre, da bi drugi set ekonomskih mjera za pomoć privredi, koji je u pripremi, dao što efikasnije rezultate.

Premijer Novalić je naglasio da je namjera posjete bila vidjeti kako pandemija utiče na industrijsku sredinu i njenu zajednicu, za razliku od drugih u kojima dominira uslužno-turistička djelatnost.

– Tešanj ima veliki obim industrijske proizvodnje, te je presjek stanja u ovoj općini indikativan za cijelu Federaciju BiH, uz zone koja su turističko-uslužno orijentirane – kazao je Novalić.

Predstavnicima Vlade FBiH su, tokom sastanka s načelnikom općine Tešanj Suadom Huskićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Senadom Subašićem, prezentirani aktuelna situacija u ovoj općini, problemi s kojima se susreću, kao i ključni projekti koje provode i planiraju.

Raspodjela sredstava MMF-a
Kako bi osigurala finansijsku pomoć budžetima kantona u sanaciji posljedica nastalih usljed pandemije COVID-19, Vlada FBiH je na prošloj sjednici raspodijelila sredstva iz RFI aranžmana s MMF-om, u iznosu od 200 miliona KM.

Premijer je domaćine podsjetio i o tekućim transferima kantonima i općinama, u iznosu od 30 miliona KM, od kojih jedna trećina po načelu solidarnosti pripada svim gradovima i općinama u jednakom iznosu, dok im se preostalih 20 miliona KM dodjeljuje za sufinansiranje projekata, zahtjeva i inicijativa, a na osnovu javnog poziva objavljenog krajem protekle sedmice.

Održan je i sastanak s privrednicima ove regije kojima je iskazana podrška Vlade FBiH tokom saniranja posljedica pandemije, te predstavljene srednjoročne i dugoročne mjere koje Federalna vlada poduzima kako bi pomogla oporavak privrednog sektora.

Prema pokazateljima, predviđene mjere i subvencije, tretirane u Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koriste se u privrednom sektoru ove regije, ali za njegovo očuvanje su potrebne i dodatne investicije, kao i veća podrška. Iz federalnog budžeta kao pomoć privredi u Tešnju kroz ovaj zakon je osigurano 3,6 miliona KM.

Prioritet podrška privredi
Privrednici su upoznali predstavnike Federalne vlade i općinskog rukovodstva s trenutnom situacijom u ovom sektoru u Tešnju, te iznijeli sugestije i inicijative koje mogu doprinijeti poboljšanju stanja. Sagovornici su saglasni da je prioritet podržati privredu kako bi bili zaštićeni radnici i osigurana njihova radna mjesta.

Prijedlozi, sugestije i inicijative s današnjih sastanaka koje će doprinijeti očuvanju i unapređenju ekonomske situacije u Federaciji BiH, Vlada FBiH će razmotriti u sklopu donošenja drugog seta mjera.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79