Teška situacija u BHRT-u: Više od 60 posto radnika imaju plaću manji od 800 KM

Rukovodstvo Sindikata upoznalo je predstavnike Delegacije EZ sa aktuelnom situacijom u BHRT-u s akcentom na težak materijalni položaj uposlenika i ne uplaćivanja doprinosa

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u održali su sastanak sa šeficom političkog odjela u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH Elisabethom Tomasinec, političkim savjetnikom Danijelom Kovačevićem te pravnim savjetnikom Todorom Skakićem.

Rukovodstvo Sindikata upoznalo je predstavnike Delegacije EZ sa aktuelnom situacijom u BHRT-u s akcentom na težak materijalni položaj uposlenika i ne uplaćivanja doprinosa.

Kako je saopćeno iz tog sindikata više od 60 posto radnika BHRT-a ima osnovna primanja niža od 800 KM, dok je topli obrok sedam KM. Posljedica niskih primanja je i odliv kadrova. Također, loši uslovi rada na opremi staroj i 40 godina su veliki problem sa kojim se suočavaju uposlenici.

Predstavnici Delegacije EU izrazili su punu podršku aktivnostima Sindikata u BHRT-u u borbi za dostojanstvo rada i bolji položaj uposlenika Javnog servisa BiH.

Kako su naglasili, obzirom da je reforma Javnog servisa BiH jedan od 14 u slova na evropskom putu, a rješavanje stabilnog finansiranja je i dio posljednjeg Izvještaja Evropske komisije i Plana rasta za zapadni Balkan neophodno je ustrajati na pronalasku konkretnog i dugoročnog rješenja kako bi se osigurala finansijska stabilnost i poboljšao materijalni položaj radnika BHRT-a.

U pomenutom Izvještaju, ističe se da je BHRT u ozbiljnoj opasnosti od gašenja, nakon višegodišnjeg uskraćivanja stabilnog finansiranja zbog neprovođenja Zakona o javnom RTV sistemu iz 2003. godine i dugotrajnih sudskih sporova na entitetskim sudovima oko velikih dugova Radio televizije Republike Srpske (RTRS) BHRT-u.

Ova pitanja predstavljaju ozbiljnu prijetnju finansijskoj nezavisnosti i održivosti javnog RTV sistema. Bosna i Hercegovina rizikuje da postane jedina zemlja u Evropi bez javnog emitera na državnom nivou, upozorili su u najnovijem Izvještaju Evropske komisije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79