Teško da će ijedan tužilac ili sudija odgovarati za slučaj “Dženan Memić”: Evo šta kažu iz VSTV-a

Prema aktu kojeg su iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH dostavili zastupniku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saši Magazinoviću u odgovoru na njegovo zastupničko pitanje, teško je očekivati da će bilo koji tužilac ili pak sudija u VSTV-u odgovarati za propuste u slučaju „Dženan Memić“.

Muriz Memić: Želim istinu i pravdu za svoje dijete, ali i za svu drugu djecu

I to uprkos činjenici da je Vrhovni sud FBiH po treći put oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića za saobraćajnu nesreću u kojoj je prema navodima Tužilaštva KS stradao Dženan Memić, zbog čega njegova porodica opravdano traži odgovornost, posebno postupajućeg tužioca u predmetu Seada Kreštalicu te glavne tužiteljice Sabine Sarajlije.

Tim više što je Sud BiH u predmetu „Dženan Memić“ potvrdio optužnicu protiv aktera koje Tužilaštvo KS nije htjelo procesuirati.

Slučaj Memić: Alisa Mutap je prepoznala napadača?

U odgovoru Magazinoviću, koji podsjeća na to da je navedeni sudski proces prouzrokovao porodici Memić dodatnu traumu i osjećaj pravne nesigurnosti, VSTV citira član 72. Zakona o VSTV-u kojim je propisano da se disciplinski postupak ne može pokrenuti protiv sudije i tužioca po isteku više od pet godina od dana na koji je navodni prekršja učinjen odnosno po isteku više od dvije godine od dana kada je VSTV zaprimilo prvu pritužbu.

Upravo je zastupnica u Skupštini KS Arijana Memić, koja je sestra Dženana Memića, na prekjučerašnjoj sjednici Skupštine KS izrazila bojazan o pozivanju na zastaru u jednom od pitanja upućenom Sarajliji:

-Da li će biti poduzete disciplinske ili neke druge mjere za tužitelje kojima je dokazano da su zastupali pogrešnu optužnicu, trošili vrijeme, nisu zastupali oštećenu stranu na način na koji su trebali, na kraju, trošili novac građana KS, pri tome uznemiravali javnost ili ćete se pozvati na nastupanje zastare disciplinskog prekršaja jer je proteklo 5 godina od događaja?

VSTV u aktu upućenom Magazinoviću dalje navodi da su počevši do 2016. formirali više predmeta.

-Međutim imajući u vidu utvrđenja nadležnih organa nisu pokrenuti disciplinski postupci u navedenom predmetu. Ured discplinskog tužioca VSTV-a pokrenuo je 12.12.2018. postupak protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva povodom ovog predmeta.

Drugostepena disciplinska komisija 25.6.2019. odbila je žalbu Ureda disciplinskog tužioca izjavljenu na odluku Prvostepene disciplinske komisije kojom se tužba odbija – navodi se u aktu kojeg potpisuje aktuelni predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Nadalje, Lagumdžija u ovom dopisu potcrtava i kako VSTV ne raspolaže podacima o troškovima pravosudnog procesa u ovom slučaju, niti će, evidentno je u odgovoru, nadzirati ovaj slučaj odnosno moguće zloupotrebe pravdajući se da to po zakonu pripada Federalnom tužilaštvu, prenosi Fokus.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79