Tetka Zilha poručila građanima: Nemojte biti zavidni i pakosni, volite se

Tetka Zilha (Zilha Šeta) i ovaj Bajaram je dočekala u Narodnoj kuhinji kako bi radost ovog dana podijelila s onim najugroženijim, ali i pomogla u dijeljenju obroka. Skoro punih 30 godina radi ovaj posao i praznike provodi s korisnicima.

U razgovoru za N1 kaže kako ne bi mogla ništa sama da nije dobrih građana, donatora, ali i političara.

“Meni ko pomogne s 5 KM za ove ljude koji pruže ruku, oni su u tu u srcu. Ima jako finih ljudi koji se bez poziva odazovu da pomognemo onima koji pruže ruku. Imamo 700 na kazanu svaki dan ljudi. O njima brine Vlada KS. Svakog 1. u mjesecu dobijemo namirnice i hljeb. Ostalo je naša sposbnost. Za ramazan smo imali dodatnih 100 iftara. Posljednji dan ramazana smo obišli one najteže sa pitom, punjenom paprikom. Danas smo produžili tako lijepu podjelu. Imaju od hljeba paklamu bajramsku bez koje Bajram nije Bajram. Dobili kafe, keks, voća za naše korisnike”, kazala je tetka Zilha.

Ističe da njih troje rade od 27. marta 1992. ovdje bez propuštenog dana, po 15 sati. Kaže da sada radi malo manje jer joj je 69 godina.

“Imamo vozača koji vozi obroke u Tarčin, ali zna skuhati. Žene znaju napraviti baklavu i bolju od mene. Drago mi je da su se obučile i da me mogu zamijeniti jer nisam vječna. Najvažnija je humanost, visok nivo higijene, a zahvaljujući Kantonu imamo inspektore koji sve namirnice ispitaju. Nikad se za 30 godina nije desilo ni u jednoj našoj kuhinji da je bilo pokvarene hrane. Sve naše kuhinje Caritas, Kruh svetog Ante, Caritas i mi vodimo računa o onom čovjeku koji stoji ispred”, kazala je Zilha.

Kaže kako donatori ne poznaju imena, religiju niti bilo koji predznak kao ni korisnici. Tokom praznika trpeza je bila bogata zahvaljujući donatorima. Iz Brčkog je stigla tuka “teža od janjeta”, a iz Sokoca stigne krompir.
“Omladina se voli”

Osvrnula se i na posjetu gradonačelnice Benjamine Karić koja je sa svojim timom pomagala u kuhanju i pravljenju baklave. Za baklavu je donijela sav materijal.

“Najljepše je bilo kada je zatražila letvu kojom siječem baklavu. To je naš izraz. To je mlada i obrazovana žena. Pobrinula se. Potpisali smo ugovore za sve kuhinje iako Grad nema neka posebna sredstva. Nadam se da će omladina preuzeti ovo. Vi znate jezike, kompjutere, mobitele, ali mislim i da se volite. Često imam susret s omladinom. Naše noge su stare, a oni trče da pomognu. Svjedočila sam kada sam se vakcinisala. Mladi trče da nas stave na kolica, pomažu onima sa štapom. Poruka za majke. Kako je lijepo osjećaj kada vas ubodu vakcinom, to je rasterećenje. Idite, vakcinišite se”, kazala je tetka Zilha.

Njena dobrota došla je do mnogih poznatih. Pomažu i predsjednik Turske Erdogan, princ Katara, egipatski glumac i mnogi drugi.
“Volite se i ne budite zavidni”

Građanima BiH je uputila poruku za Bajram:

“Molim Boga s ovog mjesta, nemojte biti zavidni i pakosni. Što je lijepo kada si uspješan, žena ima lijepu haljinu, pa ima lijep ručak i porodicu. Ne gledajte tuđe avlije, ima mojih, jedva pometem. Tako da se samo vole i ako imaju posao da čuvaju, poštuju pretpostavljenog. Ima svugdje objašnjenje u svakoj vjeri – poštuj starije iznad sebe”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79