Teufik Goletić: Delta soj koronavirusa još nije zabilježen u FBiH

Delta soj koronavirusa još nije registrovan u FBiH, kazao je za Oslobođenje Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

– Postoji načelni dogovor da se radi na detekciji delta soja koronavirusa. Za to u našoj laboratoriji postoje pretpostavke, odnosno imamo hemijska sredstva kojima možemo iz uzoraka za PCR testiranja detektovati delta soj. Međutim, nedostaje nam reprezentativnih uzoraka, na osnovu kojih bi mogli vršiti testiranja. Generalno, sada se radi manje testiranja, jer se smanjuje broj novooboljelih. Samim tim nedostaje reprezentativnih uzoraka. To su uzorci osoba koje su pozitivne na koronavirus, a koje dolaze u BiH iz područja u kojima je zabilježeno prisustvo delta soja. Među takve uzorke spadaju i oni uzeti od državljana BiH koji imaju neuobičajene simptome, ili su im vrijednosti PCR testiranja znatno drugačije od onih koje su su do sada zabilježene, pojasnio je Goletić.

Prema njegovim riječima, u slučaju da bude detektovan ovaj soj virusa, biće neophodno intezivno praćenje svih kontakata osoba zaraženih ovim sojem.

– Ne mogu govoriti u ime cijelog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, ali kao njegov član mogu reći svoje lično mišljenje, a to je da bih odmah počeo uvoditi restriktivne mjere. Nije neophodno da to odmah bude potpuno lockdown, ali smatram da bi bilo potrebno ograničiti okupljanja i uvesti druge slične mjere. Situacija kakva je sada veoma je “obradovala” koronavirus, jer je trenutno stanje takvo da veoma pogoduje njegovom širenju, naglasio je Goletić.

Kao najvažniju preventivnu mjeru ističe potrebu što brže vakcinacije stanovništva.

– Zna se ko treba da nabavi vakcine i što prije bi trebalo nabaviti dovoljne količine, kako bi se u što kraćem roku cijepio što veći broj ljudi. Također, smatram da je potrebno skratiti rok između dvije doze. Recimo, u početku je period između davanja dvije doze AstraZeneca vakcine iznosio četiri sedmice, a kasnije je on produžavan, jer nije bilo dovoljno vakcina. Mislim da je potrebno što prije nabaviti vakcine, jer dvije doze daju veoma visok stepen zaštite. Niko ne može garantovati da se i vakcinisane osobe neće zaraziti, ali će kod njih stanje biti mnogo povoljnije sa aspekta kliničke slike, potrebe za respiratornom podrškom, ili smrtnosti. Vakcine koje su kod nas trenutno u upotrebi pružaju čak i veću zaštitu od one koja je tražena u BiH prilikom njihove registracije, a koja je iznosila između 50 i 60 posto. Ono što je najvažnije, vakcine koje su u upotrebi trenutno u BiH efikasne su i u slučaju zaraze delta sojem koronavirusa, dodao je Goletić.

Što se tiče eventualnog potrebe za davanjem treće doze vakcine, napomenuo je kako se o tome u stručnim krugovima još uvijek vode rasprave, te da je daleko svrsishodnije ubrzati proces davanja prve i druge doze.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79