Težak dan u BiH: Koje su se rijeke izlile, šta je srušeno, ko je bez struje i vode…

Pet godina nakon velikih poplava koje su također sredinom maja 2014. pogodile Bosnu i Hercegovinu i to nakon padavina koje su prevazišle rekord u posljednjih 120 godina, crne prognoze metereologa-amatera o velikim količinama padavina i novim poplavama su se ostvarile…

Usljed jakih padavina koje su, kako je i najavljeno, počele u nedjelju na ponedjeljak, vodostaji rijeka širom BiH su naglo počele rasti. Iz korita su se izlile rijeke Vrbas, Sana, Bosna, Lišnja, Ukrina, Usora, Lašva, Krušnica, Strigova, dok su vodostaji drugih rijeka poput Save i Une u porastu, piše Radiosarajevo.

Poplavljeni su putevi, poljoprivredna zemljišta, te veliki broj stambenih objekata, a pokrenuto je i nekoliko klizišta.

Pokrenuta su četiri klizišta u Bosanskoj Krupi, Divičanima, te na magistralnim putevima između Banje Luke i Prijedora.

Na terenu se od prvog momenta, provodeći preventivne mjere, nalaze pripadnici federalnih, kantonalnih i općinskih civilnih zaštita.

Stanje prirodne nesreće do sada je proglašeno u Banovićima, Tešnju, Doboj Jugu, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, dok je vanredno stanje proglašeno u Banjoj Luci, Prijedoru, Bosanskoj Kostajnici, Ključu i Tesliću.

Policija Općine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji se domovi nalaze uz rijeku Usoru koja prijeti da se izlije iz korita.

U Banjoj Luci, Tesliću, Čelincu i Bosanskom Novom neće biti održavana nastava do daljnjeg.

Zbog intenzivne kiše sutra u Žepču i Bosanskom Novom neće biti nastave u školama. Nastava će biti nastavljena osim u slučaju poboljšanja meteoroloških prilika.

U školi u Kulašima kod Prnjavora obustavljena je nastava jer mnogi učenici nisu mogli da dođu do škole.

Nabujala Vrbanja je u ponedjeljak navečer odnijela privremeni pješački most u Čelincu, a u 22.10 oglasile su se i sirene za uzbunu.

Obilne kišne padavine izazvale su zamućenje vode na pojedinim izvorištima, poput izvorišta “Kruščica” u Bugojnu, s kojeg se pitkom vodom snabdjevaju stanovnici gornjovrbaske regije.

U JP „Vodovod i kanalizacija“ u Bugojnu potvrdili su da voda nije ispravna za piće, te su korisnicima gradskog vodovoda sugerirali da je, prije upotrebe, obavezno prokuhavaju.

Stanovnici Kotor Varoša, koji se snabdijevaju iz gradskog vodovoda, od jutros su bez vode. Riječ je o hiljadama korisnika, koji su bez vode ostali nakon što je ispražnjen rezervoaru naselju Kotorište.

Rukovodstvo Komunalnog preduzeća “Bobas” Kotor Varoš odlučilo je da zbog naglog porasta vodostaja rijeke Vrbanje isključi pumpe za vodosnadbijevanje grada vodom radi predostrožnosti.

U pojedinim mjestima došlo je do problema sa snadbijevanjem električnom energijom. Tako je u Tesliću veliki broj domaćinstva ostao bez struje i vode za piće.

Na području Srebrenice u proteklih 12 sati kiša je padala umjerenim intezitetom što je dovelo do blagog povećanja lokalnih vodotoka, no u tom dijelu nema opasnosti od izlijevanja niti ugrožavanja stanovništva.

Iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Sarajevo u utorak ujutro kazali su da za sada nema opasnosti od izlijevanja rijeka na području kantona.

Zbog odrona i aktiviranih klizista obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-4 Banja Luka –Prijedor u mjestu Ramići, M-4 Banja Luka-Čelinac u mjestu Marjanovac, kao i na regionalnom putu R-473 Teslić-Tedin Han u mjestu Kamenica.

Zbog veće količine vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Žeger, kao i na regionalnim putevima: R-460 Srnice-Gračanica, R-403a Cazin-Gata (u mjestu Tržačka Raštela) i R-403b Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog vode na kolovozu otežano je saobraćanje na magistralnim putevima: M-16.1 Banja Luka-Prnjavor na ulazu u Prnjavor, M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo i M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Obilne kišne padavine usporavaju i otežavaju saobraćanje i na ostalim dionicama u BiH.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja iz BIHAMK-a upozoravaju na dionice koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Na svim putnim pravcima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu.

Obilne padavine u Bosni i Hercegovini osim drumskog izazvale su probleme i u željezničkom saobraćaju.

Naime, dva voza su bila privremeno zaustavljena u blizini Nemile i Zavidovića, jer je kolosijek poplavljen.

Voz koji je trebao krenuti iz Banja Luke saobraćao je kraće od Doboja prema Sarajevu, ali sada je i on bio zaustavljen, jer je voda prekrila tračnice.

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo – ISV CENTAR objavila je informaciju o stanju vodostaja na vodnom području rijeke Save u FBiH u kojoj se navodi da se porast vodostaja bilježi u rijekama Una, Sana, Bosna i Sava.

Ipak, prema prognozama najveći val padavina je iza nas, a već od vikenda stiže ljepše i stabilnije vrijeme. Najveće padavine zabilježene su tokom jučerašnjeg dana i u jutarnjim satima.

Već krajem dana i od sutra i vodostaj rijeka trebao bi se smanjiti, potvrdio je za Radiosarajevo.ba meteorolog amater – Nedim Sladić, koji je još sredinom prošle sedmice upozorio na moguće poplave uslijed velikih padavina.

“Padavine bi trebale postepeno jenjavati na većem prostoru naše zemlje, mada na istoku može još uvijek biti padavina. Mislim da smo s glavnim udarom završili u jutarnjim satima i nakon ovog dana polako ide primirje kojim će se atmosfera koliko-toliko smiriti. Bit će malo lokalnih pljuskova, a od vikenda očekujemo poboljšanje vremena”, rekao je za Radiosarajevo Nedim Sladić.

Samim padom intenziteta padavina očekuje se normalizacija vodostaja. Ukoliko porast vodostaja bude prema prognoznim podacima može se očekivati da se kote
pri kojima se proglašava redovna odbrana od poplava dostignu 16. maja 2019. godine.

Nadležni u USK su naveli da su građani obavješteni na vrijeme i da su poplavljene kuće gdje ljudi nisu ozbiljno shvatili upozorenje i nisu sarađivali u preventivnim mjerama.

Kada su u pitanju pomjeranja tla i klizišta, nadležni su već ranije spomenuli da veliku ulogu igra i ljudski faktor.

Najčešći ljudski faktori su nelegalna sječa, nelegalna gradnja, odvod vode i dovod vode te iskopi kanala za kanalizicione sisteme koji uzrokuju eroziju tla.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79