‘Tiho je živio punim plućima, a najviše je volio sjesti za volan’

Tihomir Lončar (24) iz Glavine Donje ušao je velikom brzinom u južnu cijev tunela Sv. Ilija kod Zagvozda. Kišilo je, pa je cesta na ulazu u tunel bila vlažna i skliska

Zbog neprilagođene brzine u blagom lijevom zavoju proklizao mu je stražnji kraj BMW-a, izgubio je nadzor nad autom i udario u Citroën koji mu je u suprotnom traku dolazio ususret. Trenutak sudara u nedjelju u 18.11 sati zabilježile su kamere. Šokantna snimka pojavila se na internetu.

 

loading...

Pogledajte snimak udesa u tunelu sa smrtnim posljedicama

Gepostet von Crna Kronika Hrvatska am Montag, 8. April 2019

U trenutku dodira dvaju vozila vidi se jak bljesak, a potom drugi automobil koji nailazi iza mladićeva BMW-a. To vozilo staje, iz njega izlazi vozač koji šokirano gleda prizor ispred sebe. O silini udara najbolje svjedoči činjenica da je motor BMW-a odletio četrdesetak metara od ostatka olupine. Kako neslužbeno doznajemo, Hrvatske ceste zatražile su internu istragu zbog “curenja” snimke. Očevici, koji su se našli u četiri kilometra i dvjesto metara dugačkom tunelu u trenutku nesreće, svjedoče o užasnom prizoru. Automobili su bili potpuno smrskani, sve je bilo u dimu, a na cesti kraj BMW-a bila je lokva krvi.

Na mjesto nesreće odmah su izišli vatrogasci i policija. Očevid je trajao do kasnih noćnih sati, a tunel je bio zatvoren za promet gotovo do 2 sata. Nesretnome mladiću iz Imotskog, unatoč naporima liječnika, nije bilo spasa.

Cijela Imotska krajina je u šoku i nevjerici zbog ove stravične prometne nesreće. U direktnom sudaru poginuo je Tihomir Lončar (24) iz Glavine Donje, koji je bio za upravljačem BMW-a serije 5. On je podlegao teškim ozljedama u KBC-u Split u 20.30 sati, dok se za život drugog vozača koji je upravljao Citroenom C liječnici još uvijek bore i nalazi se u teškom stanju. Ozljede opasne po život zadobio je mons. Ante Jozić, kojeg je papa Franjo imenovao 2. veljače naslovnim nadbiskupom Cisse i apostolskim nuncijem Bjelokosne Obale.

Njegovo ređenje trebalo je biti 1. svibnja u konkatedrali sv. Petra u Splitu. Mons. Jozić se nalazi na Jedinici intenzivnog liječenja splitskog KBC-a s teškim ozljedama prsnog koša, trbuha, ruku i nogu. Odmah po dolasku u bolnicu je operiran, nakon čega su ga smjestili na intenzivnu, priključili na respirator (umjetna ventilacija) te ga očekuju daljnji operativni zahvati.

Iako je, prema riječima ravnatelja splitskog KBC-a Julija Meštrovića, njegovo stanje nakon operacije stabilizirano, on je i dalje kritično. Iz Splitsko-makarske nadbiskupije potvrdili su da je u nesreći ozlijeđen mons. Jozić. – Ovim putem Splitsko-makarska nadbiskupija izražava sućut obitelji stradalog mladića u ovoj prometnoj nesreći, a sve vjernike i ljude dobre volje pozivamo na kršćansku molitvu i suosjećanje – priopćili su iz nadbiskupije. Kažu da će i dalje o svemu izvješćivati javnost.

O poginulome mladiću Imoćani imaju samo riječi hvale. Od malih nogu volio je automobile, a otac mu ima autolimarsku radionu. – Bio je veseo i bezbrižan, ali je nadasve volio kad se nalazio za upravljačem automobila – pričaju njegovi prijatelji i poznanici u šoku ne vjerujući da je Tiho poginuo. Kako neslužbeno saznajemo, nesretni mladić nije vozio svoj automobil, nego je vozio BMW od prijatelja. Ne samo njegova obitelj, koja je izgubila sina i brata, nego i cijeli Imotski tuguje za nastradalim mladićem.

Pamtit ćemo ga kao momka koji je volio život i živio ga punim plućima, ali i kao momka kojemu su automobili bili ljubav i strast – govore nam Imoćani. Sprovod će biti u utorak popodne na groblju Sv. Ante u Vinjanima Gornjim, pored sela odakle su podrijetlom. Istragu nesreće preuzelo je općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Kažu da su zatražili izuzimanje krvi i urina sudionika nesreće te odredili obdukciju mrtvog tijela vozača. Videosnimku nesreće iz tunela su pregledali te je predali makarskim policajcima prenosi 24sata.