Tijana Prizrenac ne može da rodi dijete sa pokojnim suprugom

Dok u Srbiji stotine parova i singl žena mogu da se prijave za vantjelesnu oplodnju uz pomoć reproduktivnog materijala iz inostranstva, Tijana Prizrenac ne može da rodi dijete sa pokojnim suprugom.

Već četvrtu godinu, ona od države traži korišćenje embriona svog pokojnog supruga, koji je iznenada umro 2019. godine, dok su bili u procesu vantjelesne oplodnje. Međutim, za to nema dozvolu – zbog rupe u zakonu.

Zakon ne prepoznaje mogućnost da donor umre tokom postupka vantjelesne oplodnje. Zbog toga Tijana Prizrenac nije ispunila svoju najveću želju.

“Mi smo počeli da se borimo za potomstvo, jer nam je rečeno da je nemoguće. I meni se samo ta riječ – ‘nemoguće’ i dalje nastavlja… Ja i dalje ne želim da odustanem, jer za mene je nemoguće da nastavim da živim, a znam da sam uništila ili potpisala da uništim te embrione koje sam stvarno mukom dobila zajedno sa suprugom”, kaže Prizrenac za UNU.

Prije mjesec i po dana Tijana je bila bez nade. Na sreću, stvari su se pomakle sa mrtve tačke.

“Iza moje inicijative za izmjenu i dopunu zakona stalo je tijelo, državni organ pod rukovodstvom Vlade Srbije zadužen za izmjene i dopune zakona. Oni su poslali zvaničan dopis Ministarstvu da je njihov pravni tim našao da je zakon, tj. propis kojim se uređaje vantjelesna oplodaja, odnosno ne uređuje u mom slučaju, nepotpun i da moraju da oforme pravni tim i radnu grupu koja će raditi na tome da se zakon uskladi zakon sa evropskom zakonodavnom regulativom”, ističe ona.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da će pokušati da izmjene zakone koji stoje na putu onima koji žele da se ostvare kao roditelji, ali da je za to potrebno vrijeme.

“Mijenjanje svih zakona, nije jednostavan proces. Da dugo traje, ali to ne znači da, ako nam se pravno omogući, uz pomoć pravnih timova u Ministarstvu zdravlja koji će nam pomoći da dođemo do cilja, a to je svakom omogućimo da dobije potomstvo koje želi”, kaže za UNU državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić navodi da ovdje nije samo stvar zakona i Ministarstva zdravlja, već da je potrebno da se mnogi zakoni usaglase ili izmijene. Dodaje da se, nakon obavljenih analiza, sada zaista se radi na rješavanju ovog slučaja.

Tijana Prizrenac je jedna od 10 žena u Srbiji koje zbog zakonske regulative ne mogu da postanu majke. Njih četiri su ipak to uspjele, ali van zemlje.

“Mi moramo da izbacimo taj narativ da je nešto teško mijenjati, pogotovo set zakona. Ono što moram da pomijenem – mi mijenjamo set zakona zarad života, zarad obezbjeđivanja života, stvaranja života, a samim tim i spašavanja naše nacije”, ističe Tijana Prizrenac.

I pored toga što iz države kažu da ih nisu zaboravili, zakon ovim ženama stoji na putu da postanu majke, pa se zato očekuje da država što prije sa riječi pređe na djelo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79