Tijelo će biti u Hramu Svetog Save: Vjernici neće moći da cjelivaju patrijarha Irineja

Tijelo patrijarha Irineja biće unijeto u Sabornu crkvu sutra oko 8.30 i izloženo za vrijeme liturgije povodom slave te crkve, nakon čega je planiran kratak pomen, a onda bi telo trebalo da bude prenijeto u Hram Svetog Save.

Iz Saborne crkve kolona sa tijelom patrijarha će krenuti oko 11.30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, rekao je sveštenik Dragan Šovljanski za RTS.

“Za 12.30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save nad tijelom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga tokom cijelog dana i noći beogradski sveštenci će čitati sveta jevanđelja nad odrom” rekao je Šovljanski.

Liturgija za upokojenje počinje u nedjelju u devet časova, i služiće se u centralnom dijelu hrama gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja.

On je napomenuo da u skladu sa preporukama Kriznog štaba i svih epidemioloških mjera, neće biti moguće cjelivanje tijela patrijarha.

“Sav narod će moći da uđe na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđe na nekoliko metara od tijela, da se pokloni i ponovo da izađe napolje”, napomenuo je sveštenik.

Pozvao je sve vjernike da nose maske, da se ne zadržavaju previše i ne prave gužve.

Patrijarh će biti sahranjen u nedjelju nakon liturgije i opela, u kripti hrama Svetog Save.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79