Detalji sa suđenja: Timur Kadić smanjeno uračunljiv

Timur Kadić (41), tokom pregleda tima neuropsihijatara i psihologa nije ispoljavao znake duševne poremećenosti i simptome psihotičnog kraktera. Njegova uračunljivost u trenutku kad je usmrtio Halida Buljubašića (67) je bila smanjena, ali ne bitno, zaključak je vještaka koji su iznijeli na današnjem nastavku suđenja u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Piše: D. Pavlović

Svoj nalaz i mišljenje su dali neuropsihijari Muhamed Ahmić i Dževad Begić, psiholog Elvedina Dervović te vještak DNK struke Rijad Konjhodžić.

Ahmić je pojasnio da nisu imali medicinsku dokumentaciju optuženog, ali da su zaključke donijeli na osnovu Kadićevog pregleda i njegovog psihičkog stanja.

Vještak psiholog Elvedina Dervivić istakla je da se radi o osobi prosječnih psihičkih sposobnosti koja je tokom pregleda naglašavala postojeće i simulirala druge tegobe. Tokom razgovora s Kadićem uočila je da nije ispoljao simptome psihotičnog ponašanja niti poremećaja u razvoju. Također je dodala da Kadić nije ovisnik o drogama, te da je njegovo anksiozno ponašanje tokom pregleda uzrokovano trenutnom pozicijom u kojoj se nalazi.

Vještak Konjhodžić je rekao da je od njega tražena komparacija spornih i nespornih uzoraka. Kao nesporni uzorci su mu dostavljeni krv Halida Buljubašića i Timura Kadića. Dostavljena su mu 24 sporna traga (krv uzeta sa mjesta zločina, trag sa zgužvane kese, uzorci sa drške i oštrice noža… Jedan od zaključaka vještaka Konjhodžića je da tragovi sa drške i oštrice noža, zgužvane papirne kese odgovaraju nespornim uzorcima od Halida Buljubašića. S druge strane, tragovi krvi koji su nađeni na asfaltu pored objekta u kojem se desio zločin pripadaju optuženom Kadiću.

Nakon saslušanja advokata optuženi se javio i konstatovao da se “samo branio”.

U nastavku suđenja koje bi trebalo da se održi 25. januara iduće godine, tužilac Mladen Vukojičić će uložiti materijalne dokaze, a branilac optuženog – advoka Omar Mehmedbašić će saslušati Timura Kadića. Advokat je predložio da se sasluša i ljekar neuropsihijatar Omer Ćemalović, koji je liječio Kadića.

Podsjetimo, Kadić se tereti da je 31. marta oko 17.10 časova u ulici Resnik u Hadžićima kod Sarajeva, u objektu farme pilića “Meli” gdje je Buljubašić živio i radio, u namjeri da ga ubije, nožem nanio više teških povreda kojima je nastradali podlegao.

Prema navodima iz optužnice, nanio mu je ukupno 62 ubodne i rezne rane, probivši mu dva puta srce. Sam je u policiji priznao da je došao u pilićaru da opljačka novac ili neku vrijednu stvar kako bi mogao kupiti “travu” ili spid da se drogira, jer ga je “hvatala kriza”.

Za razliku od prvobitnog iskaza, Kadić je i na ovom ročištu govorio suprotno rekavši da se “samom branio”.

Sa sobom je ponio nož kako bi otvorio sef ili neku ladicu, ali dok se nalazio u unutrašnjosti objekta vidio ke Buljubašića kako mi prilazi i govori: “Šta ćeš ti unutra”.

“Napao me je i gurao. Nakon toga, pao mi je mrak na oči, izvadio sam nož i u samoodbrani sam više puta čovjeka udario nožem, ne znam tačno koliko, jer mi je pao mrak na oči” kazao je tada Kadić, dodajući da je pobjegao kada je u pilićaru ušao zet nastradalog i napao ga. Kadić je uspio pobjeći prema selu Resnik gdje ga je Halidov zet sustigao i ponovo napao. Ubrzo je došla i policija i uhapsila Kadića.

Kadić je javnosti poznat i po paljenju kladionica, navodno jer mrzi kockanje. Nakon što je u oktobru 2019. uhapšen zbog paljenja jedne kladionice, Kadić je ubrzo samoinicijativno priznao policiji da je zapalio devet kladionica.

“Zar ne vidite šta kladionice rade omladini”, objasnio je tada Kadić. Nakon toga je psihijatrijski pregledan i smješten u psihijatrijsku kliniku u Jagomiru .

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79