Tito je pripadao ovoj elitnoj grupi: Cigare su koštale 18.846 dolara

Ono što je “Ferrari” u svijetu automobila, to je “Cohiba” u svijetu cigara: sinonim za kvalitetu, eleganciju i prestiž. Priča o “Cohibi” započinje 1966. godine, dakako, na Kubi. Fidel Castro, strastveni ljubitelj cigara, primijetio je da njegov tjelohranitelj puši aromatičnu sortu primamljivog mirisa.

Ovo su anegdote o Titu koje nisu smjele da se pričaju

Kad ga je upitao gdje je nabavio tu divotu, čovjek mu je objasnio se radi o specijalnoj mješavini duhana koju, u ograničenoj količini, proizvodi njegov znanac Eduardo Ribera. Diktator, koji je tog dana imao važan sastanak, uzbuđeno je uskliknuo: “Idemo posjetiti tog čovjeka!” Rečeno – učinjeno!

Otpuhnuvši par dimova opojne cigare, Castro se oduševio te naložio da se otpočne s tvorničkom proizvodnjom. Tvornica “El Laguito”, u koju su dovedeni najvještiji motači u Havani, uskoro je proizvela cigare od najkvalitetnijih duhanskih listova iz regije Vuelto Abajo, podvrgnute trostrukoj fermentaciji u bačvama koja im daje poseban svilenkast okus, ukrašene prepoznatljivom žuto-crnom markicom.

Danas slavno ime duguju drevnoj riječi Taino Indijanaca za duhan. Napravljene su samo za Castra, u najvećoj mogućoj tajnosti: ovaj je, ne bez razloga, strahovao da ga agenti CIA-e pokušavaju likvidirati, i to cigarama “začinjenim” cijankalijem.

Isprva su bile rezervirane za El Comandantea i najviše dužnosnike kubanske vlade, a kasnije su do njih mogli doći i inozemni diplomati, kojima su uručivani na poklon. Njihovu intenzivnu aromu naročito su cijenili Winston Churchill i Josip Broz, koji su se od svojih cigara teško odvajali. Od 1982, cigare “Cohiba” postale su dostupne tržištu, ali u jako ograničenim količinama, prenosi Povijest.hr.

Ekskluzivna linija “Behike”, proizvedena na četrdesetu godšinjicu brenda, bila je predmet želja aficionada širom svijeta. Kremastog dima, zemljanog okusa s primjesama čokolade i karamele, četrdeset cigara upakiranih u elegantni drveni humidor prodavalo se po vrtoglavoj cijeni od 18.846 dolara!

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79