Titovog unuka čeka zatvor u Beogradu: Hoće li Hrvatska izručiti Edvarda Broza

MUP Srbije raspisao je potjernicu za unukom nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, Edvardom Brozom, zbog zvršenja kazne od osam mjeseci zatvora na koju je u maju ove godine pravosnažno osuđen u odsustvu

Edvardu Brozu (60) kazna je izrečena zbog izazivanja saobraćajne nesreće u augustu 1992. godine u Zemunu, u kojoj je poginuo njegov saputnik Gojko Popović. Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.

Obzirom da je potjernica, kako je rečeno iz Osnovnog suda u Beogradu, lokalnog karaktera, tj. vrijedi samo na području Srbije, a Broz već godinama ne boravi u toj zemlji, tamošnji pravosudni organi prikupljaju dokaze uz pomoć kojih bi raspisali međunarodnu (Interpolovu) potjernicu.

Broz je, naime, u bjekstvu još od 2008. godine, a prema saznanjima srbijanskih pravosudnih organa, krije se u susjednoj Hrvatskoj,

On je odmah poslije nesreće pobjegao u Hrvatsku, ali je16 godina kasnije uhapšen, 21. januara 2008. godine, na graničnom prijelazu Batrovci, kad je pokušao u'i u Srbiju.

Nakon trodnevnog pritvora pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se svakih 15 dana javlja u najbližu policijsku stanicu.

Krajem marta 2008. godine, pojavio se na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i iznio odbranu, izrazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je odmah nakon toga ponovo pobjegao u Hrvatsku.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je prije dvije godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano presudom da je kriv i kaznom od osam mjeseci zatvora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79