Tokom pandemije povećana kupovina hrane i pića, ali i cigareta u BiH

Potrošnja u Bosni i Hercegovini oporavlja se nakon što je zabilježila snažan pad tokom lockdowna usljed pandemije koronavirusa. Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u septembu 2020. godine, promatran u tekućim cijenama, ostvario je rast od 9,2 posto u odnosu na august 2020. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Rast prometa ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 10,2 posto, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima zabilježen rast prometa u iznosu od 7,7 posto. No, iako je na mjesečnom novu ostvario rast, promet trgovine na malo bilježi pad promatrano na godišnjom nivou. Najveći pad potrošnje dogodio se u aprilu, na početku pandemije, kada je pad prometa u odnosu na mart iznosio 34,6 posto.

Pojava koronavirusa evidentno je izmijenila naš život, a samim tim i potrošačke navike stanovnika BiH. Prioriteti su se promijenili. Dakle, to su prvenstveno prehrambeni proizvodi, osnovne kućne potrepštine te odjeća i obuća. Prema tome, može se zaključiti da dosta bh. građana potrošača, zbog pandemije i samim time loših finansijskih mogućnosti, sve neke “sporednije” aktivnosti, koje nisu toliko bitne, smanjuje, dok se opskrbljuje samo osnovnim proizvodima.

Podsjećanja radi, Agencija za statistiku BiH u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku provodi petu anketu o potrošnji kućanstava u BiH. Anketa će se provoditi tokom cijele 2020. godine na reprezentativnom uzorku od oko 10.000 slučajno odabranih kućanstava, od kojih je oko 5500 u Federaciji BiH, 3250 u RS-u i 1200 u Distriktu Brčko.

Glavni cilj i svrha ankete o potrošnji kućanstava jest da se dobiju podaci o veličini i strukturi potrošnje kućanstava u BiH, osnovnim demografskim i društveno-ekonomskim obilježjima njihovih članova, uvjetima stanovanja, izvorima i veličini prihoda, investicijama, socijalnoj uključenosti, zdravlju i slično. Nakon što se okonča anketa bit će jasnije u kojem se obimu kretala potrošnja u BiH tokom pandemije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79