Tokom racije u Banjoj Luci gosti kafića napadnuti

U Banjoj Luci su tokom policijske racije proteklog vikenda napadnuti gosti jednog kafića, među kojima je bio i aktivista i novinar Stefan Blagić.

Napad se desio kad je u kafić “Galerija” ušlo pedesetak policajaca. Kako navode svjedoci, došlo je do brutalnosti policije. Svjedoci ovog slučaja zgroženi su načinom na koji se policija odnosila prema ljudima koji su se zatekli u kafiću.

– U noći sa 28. na 29. septembar u kafiću “Galerija” dogodila se racija, odnosno upad pripadnika MUP-a RS, trinaest policijskih i inspektorskih vozila. U kafiću je u tom trenutku bilo tridesetak gostiju, a policajaca skoro pedeset. Nalazim se u tom trenutku za drugim stolom, jer nisam stigao da se vratim za svoj. Gase muziku, izdaju naređenja konobarima da naplate šta imaju, a gostima da stanu gdje jesu, stave obje ruke na sto i ne progovaraju ni riječi – rekao je Petar Perduv, koji je te večeri, također bio u kafiću “Galerija”.

Dodao je da je do eskalacije nasilja došlo odmah, bez ikakvog osnova i potrebe.

– Prvo verbalno nasilje je bilo nad djevojkama koje su se blago nasmijale, gdje im prilazi nekoliko pripadnika MUP-a i urlanjem ih upozorava da će , ako se još jednom nasmiju, biti sprovedene u stanicu. Zatim, u mojoj blizini, momak je ugasio cigaretu i zbog toga su ga uhvatili kao najvećeg kriminalca i veoma grubo odvukli. Jedan čovjek koji je bio u blizini njega, mirnim tonom zamolio ih je u tom trenutku da puste tog momka i rekao im da će sve biti uredu te da se ne moraju baš tako ponašati. Pripadnik MUP-a zatim uzvikuje: “Daj i njega!” Tako je i bilo, odveli su i njega kao teškog prijestupnika, bacajući ga preko mene. Čovjek pada na sto i lomi sve što se nalazi na njemu. Podižu ga, izbacuju i odvode, kao u akcionim filmovima – rekao je Perduv.

Dodaje da su policajci brutalno napali i jednu djevojku, koja je sjedila za stolom gdje je bio i on. Djevojka se uplašeno i kiselo nasmiješila. To je vidio jedan pripadnik MUP-a, uhvatio je za ruku i strgao sa sećije na kojoj je sjedila. Djevojka je prethodno pala u razbijeno staklo, nakon čega su je podigli i brutalno izbacili.

– Poznato je da su racije stresne i da u većini slučajeva to izgleda tako. Međutim, niko ne postavlja pitanje da li je to normalno. Da li je normalno da curi koja je izašla na piće nanesu povrede i stvore traumu za cijeli život – govori Perduv.

Rekao je da se tokom pretresa tresao kao prut, ne toliko zbog straha, koliko zbog bijesa.

Predsjednik Udruženja građana “Restart Srpska” i novinar portala Moja Hercegovina Stefan Blagić navodi, također, da je napadnut. On je rekao da ga je tokom iste noći u ugostiteljskom objektu “Galerija” u Banjoj Luci jedan policijski službenik udario otvorenom šakom u predjelu potiljka, bez ikakvog povoda. Protiv tog službenika je Blagić podnio i krivičnu prijavu Unutrašnjoj kontroli MUP-a RS u Banjoj Luci.

On je rekao da je slučaj prijavio i Instituciji ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79