TOP 10 načina kako učiniti automobil bržim

Uz dovoljno novaca, truda i dobre volje, u svijetu modificiranja automobila baš sve je moguće. Da, i Citroen Saxo 1,1 može biti zamjetno brži nego što je trenutno, a donosimo nekoliko načina kako i vi možete povećati brzinu vašeg automobila, uz napomenu da ovako modificirani automobili nisu cestovno legalni ako ne prođete atestiranje.

1. Održavajte automobil

Održavajte automobil kako je propisao proizvođač

Održavajte automobil kako je propisao proizvođač

Pridržavajte se propisanih servisnih intervala koje je proizvođač odredio specifično za vaš model, jer oni su takvi s razlogom. Kako biste održali performanse automobila na nivou, potrebne su redovite izmjene svih tekućina i potrošnih dijelova kao što su filtri. Modificirani motori zahtijevaju posebnu pažnju, pa svakako s vremena na vrijeme provjerite pritisak goriva i zraka, te vrijeme paljenja. Osigurajte da serviser podesi ECU, odnosno elektroniku motora. Optimalne postavke vašeg automobila mogu donijeti porast snage do 30 KS.

2. Usisni i ispušni sustavi

Ispušni sustavi nisu preskupa opcija

Ispušni sustavi nisu preskupa opcija

Zbog cijene koja nije previsoka, usisni i ispušni sustav trebali bi biti prva modifikacija koju napravite na svom automobilu, a može vam donijeti od 5 do 10 posto više snage. Standardni sustavi izrađeni su s fokusom na manje buke, ekonomičnost i pouzdanost, a ako su vam performanse bitnije od navedenog, razmislite o zamjeni. Osim toga, za relativno malo novaca možete čipirati motor, što će kod onih potpomognutih turbopunjačima donijeti najviše 25 KS.

3. NOS boce

NOS boce donijet će trenutni porast snage

NOS boce donijet će trenutni porast snage

Pojačanje koje možete dobiti instaliranjem NOS boca (takozvani nitro) golemo je s obzirom na cijenu. Kod većine automobila možete dobiti dodatnih 50 KS bez posljedica, ali trebate uzeti u obzir da će se boca dosta brzo potrošiti i da ćete ju svako malo trebati puniti. Boce su punjene stlačenim didušikovim oksidom koji ubrizgavanjem u motor i miješanjem s gorivom daje trenutni porast snage.

4. Skidanje kila

Nemojte baš pretjerati s dijetom

Nemojte baš pretjerati s dijetom

Masa automobila najveća je prepreka u pokušaju da učinite automobil bržim, ali i okretnijim. Rješenje se nameće samo po sebi, a to je da iz automobila uklonite sve što vam nije apsolutno neophodno. Kome uostalom trebaju sva sjedala, rezervni kotač, zvučna izolacija, audio i klima uređaji? E da, na suvozačko sjedalo, ako ga već niste uklonili, od sada mogu samo vitke osobe. Najbolje od svega je što je ova „modifikacija“ u potpunosti besplatna, no ako ste dubljeg džepa možete posegnuti za zamjenskim dijelovima načinjenim od lakših materijala kao što su kompoziti ojačani ugljičnim vlaknima.

5. Povećanje obujma motora

Nova radilica povećat će hod klipa

Nova radilica povećat će hod klipa

Veći obujam motora znači više snage i okretnog momenta, a najjednostavniji način za napraviti to zamjena je standardne radilice s drugom koja će povećati hod klipa unutar cilindra. Veći obujam komore za izgaranje znači i više ispušnih plinova, pa će to kod turbo motora značiti i bržu reakciju turbopunjača. Uz ovu modifikaciju, moguća je ugradnja većeg turbopunjača bez pojave problema s kašnjenjem. Ako se odlučite na ovu promjenu, budite na oprezu zbog manjeg dopuštenog broja okretaja kod slabijih paketa, dok će oni bolji donijeti jaču radilicu, a s time i mogućnost da više zavrtite motor.

6. Zamjena motora

Zamjena motora ponekad se najviše isplati

Zamjena motora ponekad se najviše isplati

Ponekad se više isplati izvaditi standardni motor i na njegovo mjesto staviti drugi nego se baciti u dorađivanje postojećeg. Zamjena, odnosno transplantacija motora ponekad će ići glatko, ovisno o donoru, a ponekad može biti itekako komplicirana. Ako novi motor ne stane na pravo mjesto, razmislite o ugradnji na neko drugo, primjerice iza sjedala (poput Clija V6). Za one koji zbilja žele izvući najviše iz svojeg projekta tu je i opcija ugradnje dva motora. Naravno, ovisno o kompatibilnosti dva automobila cijena može brzo narasti, budući da je često potrebna zamjena mjenjačke kutije, ožičenja, ECU jedinice i ostalih dijelova.

7. Prednabijanje

Turbopunjači i kompresori dovode više zraka u cilindar

Turbopunjači i kompresori dovode više zraka u cilindar

Nisu najjeftinija opcija, ali turbopunjači i mehanički kompresori mogu donijeti porast snage do čak 250 KS. Rade na poznatom principu: više zraka u komori za izgaranje = jače eksplozije = više snage.

8. Manji prijenosni omjer

Manji prijenosni omjeri znače bolje ubrzanje

Manji prijenosni omjeri znače bolje ubrzanje

Ubrzanje je bitnije od maksimalne brzine, je li tako? Ako poželite poboljšati ovo prvo nauštrb drugog, možete ugraditi mjenjač ili diferencijal s manjim prijenosnim omjerima. To se često radi tako da se zamjene originalni dijelovi s onima od modela istog proizvođača, no ako to nije moguće postoje alternativne opcije.

9. Kočnice

Bolje kočnice jako su bitna stavka

Bolje kočnice jako su bitna stavka

Ako promotrite širu sliku, doći ćete do zaključka da se na modificiranje automobila ne bi trebalo gledati kao na put u jednom smjeru. Treba uzeti u obzir i činjenicu da dobre kočnice mogu značiti veće postignute brzine, jer automobil ima kraći zaustavni put i stoga je moguće kasnije kočiti. Ovisno o vašem budžetu možete ugraditi sve od novih kočionih pločica, pa do većih diskova s većim kočionim kliještima. Osim toga, obratite pozornost na ulje, kočiona crijeva i sajle kočnica.

10. Nove gume

Bez dobrih guma niti jedna modifikacija nema smisla

Bez dobrih guma niti jedna modifikacija nema smisla

Niti jedna druga modifikacija nema previše smisla ako vozite na standardnim ili još gore potrošenim gumama, jer se snaga neće moći učinkovito prenijeti na podlogu. Razmislite o širim gumama koje će pružati više prianjanja uz podlogu kako bi poboljšali ubrzanje, stabilnost u zavoju i zaustavni put. Ovisno o tome koje imate namjere s automobilom (ubrzavanje po ravnom, projekt za trkaću stazu), odaberite gume koje će omogućiti ostalim modifikacijama da dođu do izražaja.

Automobili.hr

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments