Top 5: Koji automobili “na rezervi” mogu izdržati najviše, a koji najmanje

Testirano 96 automobila 26 različitih proizvođača da bi se utvrdilo koji automobil ima najveću autonomiju na “rezervi”.

Iako svi brinemo o nivou goriva u rezervoaru automobila, ponekad se dogodi da nam se lampica za “rezervu” upali kada nam prva benzinska pumpa nije baš blizu.

Moderni automobili nude informaciju koliko još kilometara možemo preći s preostalim gorivom, no taj podatak često nije tačan pa se ne možemo potpuno osloniti na njega. Koliko kilometara automobil može preći nakon što se upali lampica rezerve ovisi o više faktora: stilu vožnje, konfiguraciji puta, vrsti automobila, pogonskome gorivu, ali i o proizvođaču…

Tim problemom pozabavio se tim “Compare the market”, koji je testirao 96 automobila 26 različitih proizvođača da bi utvrdio koji automobil ima najveću autonomiju na “rezervi”.

Tako su dobili prosjek za svakoga proizvođača. Ovo je pet najboljih i najlošijih proizvođača automobila prema autonomiji na rezervi.

TOP 5 najlošijih

KIA – Nije posve pouzdana, a prosječna autonomija je 74 km. Malome prosjeku južnokorejskoga brenda najviše pridonosi model Picanto, koji “na rezervi” može preći samo 51,7 km.

Mitsubishi – Ako ste vlasnik ovoga ‘japanca’, s rezervom niste baš sretni. Prosječna autonomija s rezervom je 71,6 km.

Porsche – Za volanom 911-ice vjerovatno ćete biti najbrži na cesti, ali ako vam se upali lampica, preostaje vam još 70,2 kilometra vožnje.

Fiat – Prosječna autonomija na rezervi mu je samo 66,7 km. Tom lošemu prosjeku najviše pridonosi Fiat 500, s dometom 59,7 km.

Mini – Engleski proizvođač nije se baš proslavio dosegom svojih modela. Prosjek je 60,38 km na rezervi.

TOP 5 najboljih

BMW – Popularni bavarski premium proizvođač osigurao je svojim vozilima prosječnu autonomiju 87,3 km, a najveći doseg ima Serija 5, sa 110 km.

Volkswagen – Njemački div iz Wolfsburga ima prosjek 87,6 km, a najveću autonomiju Passat, koji može preći 120 km.

Lexus – Toyotin premium podbrend ima neočekivano dobar prosjek: 88,4 km.

Ford – Pionir savremene autoindustrije ima prosječnu autonomiju na rezervi 88,4 km. Najbolji je Mondeo sa 112 km, a u stopu ga prate S-Max i Galaxy.

Volvo – Ako tražite auto s kojim ćete najmanje brinuti koliko još imate vremena da pronađete benzinsku pumpu, kupite Volvo. Prosjek autonomije s rezervom je 94,7 km, a rekorder među modelima je V40, koji na rezervi može prevaliti 113 km.

 

Zaboravite turbinu i motor, ovi problemi najčešće zadaju glavobolje vozačima

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79