Topalbećirević obavlja umru u ramazanu: Sa najljepšeg mjesta šaljem selame za sve ljude

Sabahudin Topalbečirević Baho, poznati bosanskohercegovački sportski komentator i novinar boravi u posjeti Saudijskoj Arabiji zbog obavljanja muslimanskog obreda umra.

Na svom Instagram profilu objavio je fotografiju iz Mekke uz poruku.

“Hvala dragom Bogu koji mi je dao priliku da obavim Umru u uslovima koji su trenutno u cijelom svijetu pa tako i u Mekki. Sa ovog najljepšeg mjesta šaljem selame i pozdrave za sve dobre ljude”, napisao je Baho.

Umra je, prema islamskom pravu, čin obredne posjete Kabi tokom koje je mu'atemir, odnosno osoba koja obavlja umru, dužan biti u ihramu. Sastoji se od obavljanja tavafa, odnosno obilaska, oko Kabe i sa'ja između Safe i Merve nakon čega je mu'atemir dužan obrijati, odnosno potkratiti kosu. U tradiciji muslimanskih naroda umra se doživljava kao malo hodočašće, koje se može obavljati tokom cijele godine izuzimajući vrijeme hadža, godišnjeg velikog hodočašća.

Na ovom svetom mjestu ublažene su restrikcije za obavljanje umre, posjete džamiji Poslanika, obavljanje namaza u Mesdžidu'l-haramu u Mekki kao i džamiji Allahovog Poslanika, a.s., u Medini. Obredu su kako su prethodno vlasti Saudijske Arabije najavile, mogle pristupiti samo one osobe koje su se vakcinisale ili imaju dokaz da su stekle imunitet na COVID-19, saopćila je AA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79