Tragedija: Mladi otac preminuo od uboda stršljena

Muškarac u srednjim tridesetim godina iz Našica (Mjesto kod Osijeka u Hrvatskoj op.a.) je preminuo u osječkoj bolnici gdje ga nisu uspjeli spasiti od posljedica uboda stršljena.

Čovjek je u četvrtak u teškom stanju vozilom Hitne pomoći doveden na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju. Uslijed više uboda stršljena stradao mu je središnji živčani sistem te mu je stanje bilo kritično.

Riječ je, kako piše Glas Slavonije, o porodičnom čovjeku koji se u nesretnom trenutku našao s djecom u šumi na našičkom području, a gdje su bili još i neki radnici. Uprkos tome što je bio najprije smješten u Opštoj županijskoj bolnici Našice, a potom hitno prevezen u KBC Osijek nije mu bilo spasa.

Doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihovog uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode insekata.

“Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici, pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć”, upozorava dr. Prus.

Loše je, kaže, što taj kukac nema prirodnog neprijatelja. Naglašava da je pri ubodu potrebna hitna reakcija, a pojašnjava i kako osobe koje su već imale reakciju obično sa sobom nose autoinjektor s adrenalinom za samopomoć do dolaska hitne pomoći.

Mjesto uboda treba hladiti ledom i javiti se u bolnicu. Treba obratiti pažnju i na reakcije koje prethode anafilaktičkom šoku, a to je otežano disanje, pad pritiska i nesvjestica jer, ako poziv upomoć nije brzo poslan, može doći i do smrtnog ishoda, piše portal kiseljak.info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79