Tragedija u Derventi “otvorila” stare rane: Radoznalost i nepažnja usmrtili sedmoro djece

Tragedija u Derventi u kojoj je nastradao desetogodišnji dječak Denis K. nastavak je crne statistike smrtnih slučajeva u kojima djeca stradaju od različitih vrsta minsko- eksplozivnih sredstava u Republici Srpskoj.

U proteklih 15 godina na sličan način život je izgubilo još šestoro mališana. U nekim slučajevima kobna je bila dječija radoznalost, dok su u drugim mališani pomagali svojim roditeljima kako bi nabavili hranu, odnosno zaradili za život.

Detalji kobne eksplozije u Derventi: Stric poginulog dječaka deminer

Tragedija u Derventi tako je samo otvorila stare rane kod brojnih roditelja koji su na identičan način izgubili svoje mališane. U vrijeme eksplozije u kući u Derventi su bili dječakovi roditelji i stric, koji je inače deminer. Daljom istragom trebalo bi biti utvrđeno o kakvoj eksplozivnoj napravi se tačno radilo. Najtragičnije je što slučajevi poput stradanja dječaka u Derventi nisu rijetkost u Republici Srpskoj, naprotiv.

Avgust 2019.

Ranko Đ. (51) i njegov petnaestogodišnji sin poginuli su nakon detonacije ručne bombe u avgustu 2019. godine. Otac i sin su, prema nepotvrđenim podacima, čistili zemljište u blizini kuće i pomoćnih objekata oko kuće kada se dogodila eksplozija. Njihova tijela pronađena se u napuštenoj kući u mjestu Hatelji, opština Berkovići.

Januar 2014.

Desetogodišnji dječak poginuo je u januaru 2014. godine kod Petrova, nakon što je aktivirao protivpješadijsku minu.

U eksploziji je teško povrijeđen dječakov otac S.Š. (31). Nesreća se dogodila u obilježenom minskom polju, dok su otac i sin sakupljali staro željezo. Odmah nakon incidenta, dječakov stric je nastradale dovezao u Službu hitne pomoći, gdje je pokušana reanimacija dječaka, ali nažalost nije preživio.

Oktobar 2009.

Dvanaestogodišnji B.H. poginuo je u oktobru 2009. godine u minskom polju u mjestu Skipovac, a njegov brat S.H. (26) je teško povrijeđen. Tragedija se dogodila kada je dječak aktivirao minu, dok je sa bratom i ocem brao jabuke.

Juli 2009.

Osmogodišnji S. R. iz Srpca, poginuo je u julu 2009. godine nakon što je u jarku na njivi tokom igre, slučajno aktivirao odbačenu ručnu bombu. Nakon eksplozije sestra nastradalog dječaka, tada devetogodišnja A. R. zadobila je teške povrede.

Policija je nakon dojave o tragediji došla na mjesto događaja, ali dječak nije davao znakove života, dok je njegova sestra prebačena u bolnicu. Istragom je utvrđeno da su djeca sa ocem izvela stoku na ispašu, te da su se usljed vrućine sklonili u hlad kako bi nabrali maline. Istragom je utvrđeno da je nesrećni dječak aktivirao ručnu bombu M-57 kojoj je bio izvađen osigurač.

Septembar 2008.

Trinaestogodišnji D.J. iz Petrova poginuo je nakon što je na spratu porodične kuće aktivirao nepoznatu eksplozivnu napravu. U detonaciji je teško povrijeđen dječakov ujak, M.M.

Avgust 2006.

Sedmogodišnji Ž.O. poginuo je nakon što je u blizini porodične kuće kod Novog Grada aktivirao ručnu bombu kašikaru.

IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

U banjalučkom naselju Petrićevac nedavno je za dlaku izbjegnuta tragedija kada su djeca prilikom branja cvijeća u šumarku pronašla odbačenu pušku i dvije ručne bombe. Oružje i bombe pronađeni su u šipražju udaljenom samo 100 metara od prve kuće, piše Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79