Tragedija u Skoplju otkriva tamnu stranu egoizma: Kako zarada vodi ka groznim djelima

Tragedija u Skoplju otkriva tamnu stranu egoizma: Kako zarada vodi ka groznim djelima


U razvoju strašnog događaja, Velibor Manev, jedan od trojice osumnjičenih za likvidaciju 14-godišnje Vanje Đorđevske iz Skoplja, priznao je krivicu.

Manev, u društvu sa Ljupčom Paleskim-Palcom, vođom grupe koja je smislila i izvršila otmicu, sada je suočen s ozbiljnim optužbama koje bacaju svjetlo na moralnu trulež koja se krije iza žudnje za materijalnim bogatstvom.

Tužilaštvo je dodatno potvrdilo pritvor oca Vanje Đorđevske, Aleksandra, dok se istražuje njegova uloga u ovom tragičnom događaju. Ubistvo djevojčice povezano je s još jednim zločinom – ubistvom 74-godišnjeg frizera u penziji, Panča Žeževskog iz Velesa, ostavljajući motive za sada sjeni, piše Crna hronika.

Detalji o otmici i likvidacijama bacaju svjetlo na neumoljivu tamu egoizma koji se ogleda u pokušaju iznude novca od roditelja u slučaju djevojčice, dok je u slučaju Žeževskog prema dostunim informacijama novac bio povezan s osobama u rodbinskoj vezi. Pitanje koje se nameće – koliko smo postali egocentrični da zarad materijalnog profita činimo neopisiva zla?

Osumnjičeni, svi makedonski državljani, postali su simbol stranputice koja nas vodi do ponora moralnog razaranja. Ova tragična saga budi duboko razmišljanje o temeljnim vrijednostima društva i o tome kako pohlepa može zasjeniti ljudsku suosjećajnost.

Dok se istražitelji trude razotkriti sve okolnosti ovih groznih događaja, mi kao društvo moramo se suočiti s vlastitim pitanjem kakvi smo postali – ljudi koje je egoizam odveo do groznih djela zarad nečega što je prividno vrijedno, ali nikako ne mjeri s gubitkom ljudskog života.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija