Tragedija u Srbiji: Mladić (26) preminuo od posljedica zaraze

Da je epidemiološka situacija u Srbiji veoma teška, da svako može postati žrtva i da je krajnje vrijeme da se vakcinišu svi oni koji to do sada nisu učinili, pokazuju i podaci o smrti mlade porodilje (23) iz Pirota, smrti koja je potresla Srbiju, ali i činjenica da je izgubljen još jedan mladi život – u kovid bolnici na Mišeluku u Novom Sadu od posljedica korona virusa preminuo je mladić (26).

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da mladić nije bio vakcinisan i dodao da je bolnica skoro popunjena i da su juče imali najteži dan od otvaranja kada su za 24 sata primili 60 pacijenata, piše Euronews.

– Na žalost nama su na respiratoru ljudi koji imaju 30 godina. Juče je u bolnici na Mišeluku umro mladić koji ima 26 godina. Niko ne može da pobjegne od virusa. U pandemiji ćemo se svi zaraziti viriusom, ali ne znači da čemo oboljeti. Ukoliko ste vakcinisani vaš imuni odgovor u kontaktu sa virusom će mnogo bolje odreagovati – naveo je on.

Novosadska kovid bolnica počela je sa radom 3. septembra i za tri nedjelje primila je 356 pacijenata, od kojih je 26 do četvrtka bilo na mehaničkoj ventilaciji. Upravnik Kovid bolnice prof. dr Velibor Čabarkapa upozorio je nedavno da se bolnica brzo puni i to uglavnom pacijentima koji nisu vakcinisani.

– Situacija je zabrinjavajuća i zaista ne znam šta još doktori treba da urade da bi se narod vakcinisao – istakao je on za Blic i dodao:

– Ono što smo primijetili jeste da se u odnosu na prethodne talase naleta epidemije promijenila starosna dob pacijenata. Trenutno najveći broj pacijenata koji leže kod nas u bolnici ima između 40 i 60 godina. Ovdje imamo pacijente sa srednje teškom kliničkom slikom i umjereno teškom slikom i njihov broj nam svaki dan raste. Među pacijentima, njih 90 odsto su oni koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani odnosno nisu primili obje doze vakcine. Imamo i pacijente uzrasta od 20 do 30 godina, kao i starije, ali preovlađuje ta neka srednja grupa, odnosno pacijenti srednje životne dobi što nije bio slučaj u prošlom talasu recimo kada su mahom od korone oboljevali stariji i hronični bolesnici.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Da je sve više bolesne dece potvrdila je danas dr Olivera Ostojić, načelnica Dječije klinike u KBC “Dr Dragiša Mišović”. Na liječenju u toj ustanovi je 25-oro djece, na odjeljenju se nalazi pet bebe uzrasta do mjesec dana, kao i tinejdžeri koji su dominantni pacijenti.

– Imamo par pacijenata sa vrlo ozbiljnim upalama pluća, to su gojazna djeca i djeca sa pridodatim bolestima – rekla je doktorka Ostojić za RTS.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 26.292 osoba, od kojih je pozitivno 8.467 dok je, nažalost, 45 osoba preminulo. Na respiratorima je 251 pacijenata.

Ovo je ubjedljivo najveći broj zaraženih od početka epidemije. Oboren je neslavni rekord od 1. decembra 2020. godine kada je u jednom danu prebrojano 7.999 pozitivnih kovid testova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79