Tragičan kraj Harisa Brkića: Mračna tajne nije otkrivena ni 23 godine poslije likvidacije

Tragičan kraj Harisa Brkića: Mračna tajne nije otkrivena ni 23 godine poslije likvidacije


Likvidacija Harisa Brkića, košarkaša sarajevske Bosne i Partizana i reprezentativca tadašnje SR Jugoslavije, Harisa Brkića, prije 23 godine je šokiralo i pogodilo navijače crno-belih, ali i sve ljude u zemlji, rodnoj mu Bosni i Hercegovini, regionu i Europi.

Tada je Brkić tragično izgubio život pokušavajući da se suprotstavi lopovima koji su mu obijali automobil na parkingu ispred hale ‘Pionir’ u Beogradu.

Prema informacijama koje su do sada bile nepoznate javnosti, Brkić je, nakon završetka treninga, navodno zatekao Mirka B. i Čedu Č. kako obijaju njegov automobil. Bez oklijevanja, krenuo je u pokušaj zaustavljanja lopova, ali su ova dvojica, navodno, reagovala vatrenim oružjem i okončala život jednog od najvoljenijih sportista tog vremena. Mirko B. je kasnije sam izgubio život u obračunu sa policijom, dok je Čeda Č. izvršio samoubistvo.

Ove šokantne detalje o ubistvu Brkića iznio je Bojan T., lični kurir vođe zemunskog klana, Dušana Spasojevića, koji tvrdi da mu je Spasojević lično ispričao o ovom događaju. Ipak, ove informacije nisu zvanično potvrđene, ostavljajući trag tajnosti oko jednog od najtužnijih događaja u historiji jugoslovenske košarke.

Pored košarkaškog talenta koji je obiljeležio Brkićevu karijeru, njegova smrt ostala je upamćena i kroz organizaciju godišnjih memorijalnih turnira koje klubovi za koje je nastupao – Bosna, Borac, Budućnost i Partizan – tradicionalno organizuju kako bi odali počast njegovom nasleđu.

Iako su prošle dvije decenije, sjećanje na Harisa Brkića i dalje živi kroz sportske hale, sjećanja navijača i turnire posvećene njegovom imenu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija