Tragovi koronavirusa pronađeni u uzorku otpadnih voda uzetom u Barceloni 2019. godine

Istraživači sa Univerziteta u Barceloni tvrde da su u zamrznutom uzorku otpadnih voda u Barceloni, od 12. marta 2019. godine, pronašli koronavirus.

U saopćenju za javnost, podaci Univerziteta u Barceloni su da je studija poslana u časopis za veliki utjecaj. Za ovu studiju istraživači su ispitivali uzorke dva velika uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Barceloni kako bi otkrili evoluciju virusa u gradu, piše Reuters.

S obzirom na to da se virus gubi u izmetu, istraživači kažu da se nadzor u kanalizaciji može smatrati osjetljivim alatom za praćenje širenja virusa.

Studije COVID-19 u kanalizacijskoj vodi su u toku širom svijeta. Istraživači iz Barcelone počeli su s analizom sedmičnih uzoraka od 13. aprila do 25. maja, a također su proučavali zamrznute arhivske uzorke iz prethodne godine, navodi se u članku.

Analiza je otkrila novi koronavirus, nazvan SARS-CoV-2, u kanalizaciji u Barceloni već 15. januara, 41 dana prije nego što je u Barceloni potvrđen prvi službeni slučaj. To je pokrenulo istraživače da se vrate još dalje, pa su testirali smrznute uzorke od januara 2018. do decembra 2019. godine.

“Svi su uzorci bili negativni s obzirom na prisustvo SARS-CoV-2 genoma, osim 12. marta 2019. godine, u kojima je nivo SARS-CoV-2 bio nizak, ali pozitivan”, rekao je Albert Bosch, koordinator studije i predsjednik Španskog društva za virologiju, u saopćenju za javnost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79