Tramvajska pruga bit će obnovljena do ljeta 2023. godine

Do ljeta 2023. godine imat ćemo obnovljenu tramvajsku prugu od Marindvora do Ilidže, obećao je to građanima Sarajeva prvi čovjek Ministarstva saobraćaja KS Adnan Šteta.

Do kraja sedmice trebalo bi biti poznato ime izvođača, međutim, radovi neće odmah početi, sve dok Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je osigurala sredstva, ne završi svoj dio posla. Inače, pruga je godinama u lošem stanju.

– Ne možemo to reći, jer nikad ne znamo koliko će trajati žalbeni rok, zatim koliko će EBRD-u trebati da obradi karakteristike pruge, vozila… – kazao je Šteta.

Novi asfalt

– Ponovo će se morati dizati i stavljati novi asfalt na S-krivini. Izvođač radova je priznao grešku i on će to uraditi o svom trošku. To planiramo uraditi u šestom mjesecu, jedan vikend, i ne bi trebalo biti obustave saobraćaja – pojasnio je Šteta.

Ministar je rekao da će do 2023. godine biti nabavljeno i 20 novih tramvaja.

– Ugovor za njihovu nabavku trebali bismo potpisati u junu. Ako sve bude uredu, ako ne bude birokratskih problema, nova vozila imat ćemo za dvije godine – istakao je Šteta, dodajući da će svim vozilima invalidi imati pristup.

Rotirajuća saobraćajnica

Nakon obnove prugu će u vrijeme saobraćajne špice moći koristiti i vozila Hitne pomoći.

-Bit će promijenjen izgled pruge. Zamišljeno je da između šina budu betonske ploče zahvaljujući čemu će se stvoriti uslovi da određene dionice budu pretvorene u “rotirajuću” saobraćajnicu što će olakšati prlaz vozilima hitne službe i policije – pojasnio je Šteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79