Transparency International BiH: Borba protiv korupcije i sukoba interesa se nastavlja

Kroz 2023. godinu, Centar za pružanje pravne pomoći Transparency International-a (TI) u BiH je imao intenzivno angažovanje, rješavajući čak 317 slučajeva povezanih s korupcijom i sukobom interesa.

Građani su aktivno učestvovali u ovom procesu, pružajući informacije putem 1.337 poziva, pri čemu su najviše prijavljivali svjedoci (42,2%) i žrtve korupcije (28,3%).

Najveći dio slučajeva je bio usmjeren ka sektoru državne uprave, s fokusom na nepravilnosti u zapošljavanju. TI BiH je intervenirao i u specifičnim slučajevima diskriminacije, poput preporuke za otklanjanje diskriminatornog tretmana u zapošljavanju u Željeznicama Republike Srpske.

Uz aktivno djelovanje TI BiH, otkrivene su i nepravilnosti u isplati jednokratne pomoći za nezaposlene osobe. Posebno značajno je bilo pokretanje disciplinske prijave protiv glavnog tužioca BiH, što ukazuje na odlučnost u borbi protiv korupcije čak i u samim pravosudnim organima.

U skladu s promjenama u trendovima, građani su sve više prijavljivali zloupotrebe službenog položaja nosilaca pravosudnih funkcija i kršenja zakona od strane policijskih organa. Ovo ukazuje na potrebu jačanja integriteta u pravosudnom i policijskom sektoru kako bi se efikasnije suzbila korupcija.

TI BiH nastavlja svoju ulogu u pružanju pravne podrške građanima u borbi protiv korupcije. Poziva se javnost da se obrati putem besplatnog broja ili online platforme u slučaju sumnje ili saznanja o koruptivnim radnjama. Ova organizacija je ključni akter u promovisanju transparentnosti i integriteta u BiH, te će nastaviti s aktivnim radom u narednom periodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79