Trauma za dvije majke iz Novog Travnika i Žepča: U bolnici u Novoj Biloj zamijenjene bebe!

U bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj nepažnjom medicinskih sestara zamijenjena su novorođenčad. Ovo, u najmanju ruku, traumatično iskustvo doživjele su majke iz Novog Travnika i Žepča, koje su se u bolnici u Novoj Biloj porodile istog dana.

Primijetila po kosi 

Sve se odigralo još prije dva mjeseca, ali je preksinoć u našu redakciju stigao anonimni dopis, u kojem se tvrdi da su medicinske sestre prilikom kupanja beba zamijenile narukvice beba, zbog čega je došlo do zamjene.

Kako su bebe rođene istog dana, majke su ležale u istoj sobi. Istog dana su dobile i otpusno pismo.

Prema navodima iz dopisa, jedna od majki prije odlaska iz bolnice primijetila je da je beba koja joj je vraćena s kupanja, drugačija, odnosno imala je mnogo više kose nego dan prije.

Bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj

– Medicinske sestre rekle su joj da griješi i poslale je kući uz otpusnicu doktora. Greška je otkrivena sasvim slučajno kad je, nakon nekoliko dana, beba dovedena na redovnu kontrolu. Doktor je primijetio da se kilaža bebe ne poklapa s trenutnim stanjem i onim što piše na otpusnom listu, jer je nemoguće da beba tako mnogo poraste za nekoliko dana – opisuje se u pismu koje je upućeno “Avazu”.

Nakon što je doktor zatražio da se detaljno provjeri o čemu se tačno radi, majkama je saopćeno da bebe nemaju istu kilažu i visinu kao na otpusnom pismu.

Ružno iskustvo

Tragom ove informacije, kontaktirali smo jučer bolnicu u Novoj Biloj. Šefica Pedijatrijskog odjela, dr. Andrijana Kovač nije bila raspoložena za medije pa nam je odmah spustila slušalicu. No, direktor bolnice, dr. Velimir Veljan potvrdio je za “Dnevni avaz” da se traumatični slučaj dogodio, s tim što on tvrdi da zamjena nije trajala “nekoliko dana”, kako piše u anonimnom dopisu, nego mnogo kraće

Veljan: Tvrdi da se sve otkrilo za sat - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Veljan: Tvrdi da se sve otkrilo za sat

– Zamjena je trajala svega sat, a ne nekoliko dana. Tačno je da se to desilo, bebe su rođene na isti dan, a istog dana su bile spremne za otpust. Sestra je greškom zamijenila narukvicu. Kad su žene otišle, skontali smo grašku i pozvali smo ih – tvrdi dr. Veljan.

Dodaje kako su roditelji bili u šoku, ali da je ipak riječ o “ružnom iskustvu”.

Kažnjene medicinske sestre 

Glavna sestra je, kako nam je potvrdio direktor bolnice, kažnjena i smijenjena je s te pozicije.

– Premještena je na drugi odjel. Provedena je procedura, a sestre koje su radile su, također, premještene – rekao nam je dr. Veljan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79