Travnik: Grad 77 vezira i jednog nobelovca

Sva je Bosna slična Travniku, a uostalom, cijeli Balkan je takav, rekao je jednom prilikom Ivo Andrić, rođeni Travničanin. I sam je bio zbunjen da u njegovoj rodnoj kući u isto vrijeme otvaraju biblioteku i kafanu, ali to je valjda travnički duh.

Pendžeri i zarčići

A u Travniku, gradiću u kom su pronađeni tragovi života još iz mlađeg kamenog doba, vrijeme danas kao da je stalo. Nema velikih veleljepnih zgrada, ogromnih tržnih centara (svi su se smjestili nedaleko u Vitezu), nema velikih saobraćajnica, vreve i gužve, širokih avenija, ali još uvijek ima pendžer, zarčić i doksat iza kog su vjerovatno i sada sakriveni djevojački pogledi.

Vjerovatno nema tako malog mjesta na kom je smješteno toliko istorije i toliko kulturne različitosti: rodna kuća Ive Andrića, jednog od dva bh. nobelovca, jedinstvena Šarena džamija i 500 godina star kameni grad izuzetno zanimljive arhitekture sagrađen u 15. vijeku. Postoje dvije sahat-kule, sunčani sat… Ali i dovoljno osnovnih i srednjih škola i odjela fakulteta iz Sarajeva i Tuzle da svi koji požele završe visoke škole.

Na prostoru ovog grada uvijek je bilo živo. Od tog mlađeg kamenog doba, preko rimske vladavine do turske vlasti tokom koje je Travnik bio upravni centar Bosanskog pašaluka i sjedište vezirske stolice koja je u Travnik prenijeta iz Sarajeva. Za oko 150 godina u Travniku je stolovalo 77 vezira.

Sa slabljenjem turske vlasti, a poslije velikog požara 1903. godine, Travnik postaje i diplomatsko sjedište u kom djeluju ambasadori Francuske, Austrija…

U 19. vijeku ovaj gradić postaje industrijski centar u kom su otvorene tvornice duhana, šibica (poznati Dolac), pa prerada drveta…

Lutivina kafa kod Rudolfa

Danas nema tog sjaja, ali ima mira i ljepe prirode, dobrih ljudi, dobre hrane, zanimljivih muzeja u kojima je moguće vidjeti izloženog čak i prepariranog tigra.

Kada šetnja po Travniku bude završena, najbolje je pojesti ćevape kod poznatijeg i popularnijeg od dvojice braće ćevabdžija, a potom popiti Lutvinu kahvu u Rudolfovoj kafani staroj više od 120 godina koja se nalazi na dvije strane razigrane Plave vode – kafu uz koju dobijete i rahatlokum i cigaretu i šibicu, koja vjerovanto treba da asocira na Dolac.

Uz Andrića, u Travniku su rođeni i tepčija Batalo, gospodar Lašve i Toričana; slikar Miroslav Bilać; fudbalska legenda Miroslav Ćiro Blažević; glumac Josip Pejaković; pjevač Seid Memić Vajta; glumac i pisac Rusmir Agačević Rus….

Sasvim dovoljno da čovjek poželi vidjeti ovaj mali i samozatajni grad!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79