Traže da im se omogući rad: Koristiti jednokratna crijeva za konzumaciju nargile

Članovi Udruženja “Nargila” su 23. avgusta ove godine održali sastanak na nivou Federacije Bosne i Hercegovine sa željom da i sami pomognu nadležnim institucijama, a sve sa ciljem očuvanja i zaštite javnog zdravlja, vezano za prevenciju širenja koronavirusa na teritoriji FBiH.

Samo u ovom bh. gradu zabranjeno korištenje nargile

– Nakon održanog sastanka, udruženje “Nargila” dostavilo je dopis premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, Kriznom štabu/stožeru Federacije BiH, Kriznom štabu Kantona Sarajevo, svim nivoima inspekcijskih organa i to putem kancelarije advokata Kenana Ademovića, ispred 350 objekata sa otprilike 3.500 zaposlenih radnika – navodi ovo udruženje u saopćenju za javnost.

Kako se dalje navodi, vlasnici nargila barova zapošljavaju više od 3.500 zaposelnika na teritoriji FBiH, “te su svjesni važnosti da se svi objekti pridržavaju naredbi, mjera i sugestija datih od svih nadležnih organa, koji svojim znanjem, iskustvom i uputama daju ogroman doprinos u zaštiti i očuvanju zdravlja velikog broja građana, te sprječavanju širenja zaraze virusom korona”.

Istovremeno, Udruženje “Nargila” je svjesno da mora pomoći nadležnim institucijama aktivnim učešćem u prevenciji od zaraze koronavirusom, što će i učiniti u punom kapacitetu, te ovom prilikom moli nadležne institucije da iste naredbe, mjere i sugestije važe za sve ugostiteljske objekte na teritoriji FBiH.

Uzimajući u obzir situaciju sa koronavirusom i posljedičnom vezom sa ugostiteljskim objektima svi vlasnici nargila barova su, kako se navodi, odmah preuzeli sve potrebne mjere, a koje se odnose na dezinfekciju prostorija, ruku i na korištenje jednokratnih crijeva do stavljanja pod kontrolu virusa korona.

– Svjesni smo da pojedini objekti ne poštuju naredbe, mjere i sugestije nadležnih organa, te sa ovim dopisom se ograđujemo od njih i predlažemo nadležnim institucijama da iskoriste svoja zakonska ovlaštenja u takvim slučajevima – navodi se u saopćenju.

Udruženje “Nargila” predlaže korištenje jednokratnih crijeva za konzumente nargile, što znači da svaki konzument koji zatraži nargilu mora dobiti novo upakovano crijevo (predlažu da ovakvo korištenje jednokratnih crijeva ostane na snazi i nakon kraja pandemija korona virusa).

Također, predlaže da nadležne institucije pojačaju kontrolu korištenja nargile (vodene lule) od maloljetnih osoba, te insistiraju da svi objekti u toku naredna tri mjeseca, kada će bašte prestati sa radom, u objekte instaliraju ventilacione sisteme i klima uređaje te i na taj način dodatno osiguraju cirkulaciju vazduha.

Udruženje, istovremeno, skreće pažnju na činjenice – da veliki broj ljudi zaposlen u njihovim objektima u prosjeku hrani i izdržava tri člana porodice, kao i da je nargila osnovni proizvod koji prodaju/uslužuju te da je to osnovni razlog zbog kojeg gosti i klijenti dolaze u njihove objekte.

– Ostali ugostiteljski objekti imaju pravo na rad i prodaju alkoholnih pića, usluživanje kolača, hrane…, realno ne vidimo niti jedan ozbiljan argument i razlog da se samo našim objektima zabrani prodaja nargile – vodene lule, posebno imajući u vidu da na nivou FBiH još nije usvojen zakon o ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je u Nacrtu predviđao zabranu pripremanja, usluživanja i konzumiranja nargile – vodene lule – navodi se.

Iz Udruženja podsjećaju da na području Evrope, nargila kao proizvod nigdje nije zabranjena za konzumaciju u zatvorenim prostorima, kao ni u susjednim zemljama poput Hrvatske i Srbije.

– S obzirom na to da je broj zaraženih u konstantnom opadanju i činjenicom da u našim objektima nije evidentirana niti jedna zaražena osoba od početka pandemije, mi ne vidimo niti jedan pravni ili logični razlog da nam se zabrani prodaja i usluživanje vodene lule – navode iz Udruženja.

Udruženje “Nargila” u narednim danima očekuje sastanak sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem i Goranom Čerkezom i stoji na raspolaganju da bude aktivni sudionik u pomoći nadležnim organima, a vezano za prevenciju širenja koronavirusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79