Traže otvaranje izolatorija za 1.000 osoba, a na KCUS-u ima 700 slobodnih kreveta

Niko nije razmišljao kada su ljekari odlazili sa Kliničkog centra i iz Opće bolnice, kad su se pakovali i išli po Saudijskog Arabiji, po Njemačkoj, Kataru, Kuvajtu. I sestre što su išle autobusima za Njemačku. I sada odjednom da obezbjedimo 1.000 kreveta

Kantonalni odbor SDA Sarajevo danas je izdao saopćenje u kojem su naveli da zbog prevelikog broja pacijenata od aktuelne Vlade Kantona Sarajevo očekuju da do kraja ove sedmice nađe prostore i osigura otvaranje izolatorija za 1.000 pacijenata.

– To je jedini način da se izbjegne kolaps, saopćili su, između ostalog, iz Kantonalnog odbora SDA.

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, za Avaz je kazao da je saopćenje najbolje pokazalo koliko Kantonalni odbor SDA uopće razumije epidemiološku situaciju i medicinu.

– Ne znam da li imaju tamo i jednog doktora da im objasni. Traže otvaranje izolatorija sa 1.000 kreveta, a to ni Čikago nema. Ne može se otvarati izolatorij sve dok imaju slobodni kreveti. Klinički centar još uvijek ima preko 700 slobodnih kreveta. Opća bolnica ima još 200 kreveta. I najvažnija stvar, da se sada dogovorimo da otvorimo izolatorij ili neki pomoćni objekat, neka mi neko kaže ko će raditi u toj bolnici. Mi nemamo kadra medicinskog, koji je desetkovan. Kada sam ja stalno to govorio, niko se nije obazirao. Mi nemamo dovoljno kadra da ove dvije ustanove i domovi zdravlja rade normalno. Ljekari i sestre imaju stotine i stotine prekovremenih sati. Ljekari u domovima zdravlja dnevno očitaju, vjerovali ili ne, 140 rendgenskih snimaka. Njima oči “ispadoše” – u jednom dahu je kazao Vranić.

Kako kaže, nije samo kadar problem.

– Kako mislite otvoriti izolatorij u kojem nema sproveden kisik. Borimo se da nabavimo svaku bocu kisika. Ko će obezbijediti doručak, ručak, večeru? Gdje su nam laboranti, gdje su nam medicinske sestre* Jer, po svjetskom standardu, na dva bolesnika ide minimum jedna sestra, a kod nas je u Intenzivnoj na deset pacijenata jedna sestra, a u nekim slučajevima jedna sestra na 15 pacijenata – pojašnjava Vranić.

Vranić naglašava da ne mogu sada preko noći nabaviti novi kadar.

– Ne možemo mi pokupiti sestre s biroa koje su jučer završile školu i staviti ih sa najtežim bolesnicima – rekao je Vranić.

Prema njegovim riječima, iza svega stoje, zapravo, „populističke izjave koje imaju za cilj dizanje panike u narodu“.

– Narod kada pročita 1.000 kreveta, to je drama. Ovdje je najvažnije da građani shvate da je situacija veoma ozbiljna i da se pridržavaju mjera i ja vam garantujem da će ovo stati. Naravno, država mora da se potrudi da nabavi vakcine ili ako treba da prosi, neka državnici idu da prose. Neka mole, samo neka nabave vakcine za stanovništvo – poručuje Vranić.

On je rekao da se kadar SDA smijao njegovim incijativama.

– Mi smo za deset dana otvorili četiri punkta za drive-in testiranje, a oni su se smijali našim, kako su nazvali, kontejnerima. A vidite, ti punktovi su puni svaki dan, a ako treba otvorit ćemo još. Nabavljamo testove, radimo – priča Vranić.

Ministar zdravstva KS na kraju je naglasio da se ljekari ne mogu napraviti preko noći te da je i na to upozoravao.

– Niko nije razmišljao kada su ljekari odlazili sa Kliničkog centra i iz Opće bolnice, kad su se pakovali i išli po Saudijskog Arabiji, po Njemačkoj, Kataru, Kuvajtu. I sestre što su išle autobusima za Njemačku. I sada odjednom da obezbjedimo 1.000 kreveta. Za hiljadu kreveta treba najmanje 500 medicinskih sestara, najmanje 300 ljekara. Neka mi kaže Kantonalni odbor SDA gdje da nađem ljude i ja ću sutra otvoriti izolatorij – zaključio je Vranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79