Traže reakciju OHR-a: SABNOR BiH osuđuje postavljanje biste Draži Mihailoviću

Iz SUBNOAR-a zahtijevaju od tužilaštva i drugih pravosudnih organa da odmah reaguju i sankcionišu nosioce te aktivnosti

Članovi Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH, sljedbenici onih koji su bili na pobjedničkoj strani kao dio svjetske antifašističke koalicije 1945. godine, najoštrije osuđuju svaku reviziju istorije i istorijskih činjenica i veličanje ratnih zločinaca kakav je bio Draža Mihailović, vođa četničkog pokreta.

– Vijest da je u Bijeljini otkrivena bista osvjedočenog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića, na istoimenom trgu još jednom nas je uvjerila da neofašizam na našim prostorima postaje ideologija brojnih izabranih dužnosnika na raznim nivoima vlasti – navode iz SABNOAR-a.

Iz SUBNOAR-a zahtijevaju od tužilaštva i drugih pravosudnih organa da odmah reaguju i sankcionišu nosioce te aktivnosti.

Istovremeno traže od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta da upotrijebi svoje ovlasti i ovu i ovakve pojave i aktivnosti sankcioniše i u budućnosti spriječi.

– U prilog tome pitamo ga javno da li je moguće u današnjoj Njemačkoj da neka lokalna zajednica svoj trg nazove po Adolfu Hitleru i na njemu otkrije njegovu bistu. Za nas, antifašiste Bosne i Hercegovine, između njih nema razlike, jer su u toku četverogodišnjeg rata na prostoru Jugoslavije bili saborci i na najsvirepiji način ubijali nedužni narod. Ukoliko vlast i svi oni koji moraju reagovati na ovu i ovakve pojave ništa ne učine, ne ostaje nam ništa drugo do poziva građanima ove zemlje da se samoorganizuju i svoju sudbinu i sudbinu ove zemlje uzmu u svoje ruke, jer puno je legalnih načina borbe za slobodu, istinu i častan život – saopćeno je iz SUBNOAR-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79