Traže se mjere zabrane za uhapšene inspektore, poznata i njihova imena

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražit će od Suda BiH da odredi mjere zabrane za troje veterinarskih inspektora, koje su jučer pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u akciji “Indi” zbog sumnje da su primali mito.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva, u ovoj akciji koja je provedena jučer na području Brčkog i Orašja uhapšeni su granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH, Indira Dajić-Hukić (1967), rođena u Brčkom, te Ivo Kobaš (1964) i Mladen Mijić (1959), obojica rođena u Bosanskom Šamcu.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, nakon ispitivanja osumnjičenih, Sudu BiH bit će upućen prijedlog mjera koje uključuju udaljenje iz službenih prostorija i zabranu obavljanja djelatnosti, kao i zabranu kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.

– Ove mjere zabrane, osigurat će neometano provođenje i okončanje istrage koju provodi Tužitlaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama i institucijama. Navedeni veterinarski inspektori, osumnjičeni su za koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te primanje dara ili drugog oblika koristi. Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja – naveli su iz Tužilaštva.

Ranije je iz SIPA-e saopćeno da su obavljeni pretresi na pet lokacija, te da su tom prilikom pronađeni i oduzeti mobiteli i SIM kartice, ali i veća količina gotovog novca, automatska puška kalibra 7,62 mm, te drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku.

Nezvanično, pripadnici SIPA-e pronašli su i oduzeli više od 50.000 eura i 12.000 dolara, a za koje se sumnja da potječu iz krivičnog djela.

Uhapšeni inspektori terete se da su za određeni novčani iznos preko granice propuštali kamione sa uvezenim mesom, bez da su izvršili pregled prenosi Faktor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79