Traži se hitna reakcija Ministarstva zdravstva FBiH: Sankcionirati neodgovorne roditelje

Traži se hitna reakcija Ministarstva zdravstva FBiH: Sankcionirati neodgovorne roditelje


Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Dragan Mioković, pozvao je Federalno ministarstvo zdravstva i ministra Nediljka Rimca na hitnu akciju povodom proglašenja epidemije ospica u Zeničko-dobojskom kantonu.

„Očigledno je da mnogi roditelji ne vakcinišu djecu, što je začuđujuće s obzirom na zakonske obveze i sankcije koje iz toga proizašle,“ izjavio je Mioković.

On je dodao da će u ponedjeljak službeno zatražiti od ministra Rimca da informiše Zastupnički dom i javnost o odgovornosti za praćenje poštovanja obveze vakcinacije djece.

Također je naglasio potrebu za jačanjem kontrole i sankcioniranja neodgovornih roditelja na federalnoj razini.

„Zahtijevam da se sa federalne razine izvrši pritisak na kantone da pojačaju kontrolu i sankcioniranje roditelja koji ne ispunjavaju obvezu vakcinacije,“ zaključio je Mioković.

Iz Naše stranke su istaknuli važnost brzog djelovanja kako bi se spriječilo daljnje širenje epidemije i zaštitilo zdravlje djece u cijeloj Federaciji BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija