Traži se hitno usvajanje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH!

U utorak 27.07.2021. godine će u Sarajevu biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na čijem dnevnom redu će se drugi put u toku ovog mjeseca naći i Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Podsjećamo da su zastupnici iz reda hrvatskog naroda u Predstavničkom dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici održanoj 05.07. ove godine, odbili da razmatraju ovaj Nacrt zakona dok se ne prevede na hrvatski jezik.

“Nacrt zakona je preveden u međuvremenu i nadamo se da su otklonjene sve prepreke za razmatranje i usvajanje nacrta Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH”, saopšteno je iz Fondacije lokalne demokratije (FLD) koja je sa mrežom nevladinih organizacija Sigurnom mrežom i uz podršku ekspertske radne grupe izradila Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem usklađivanja zakonodavnog okvira i politika sa međunarodnim standardima o eliminaciji nasilja nad ženama i drugim oblicima diskriminacije.

Većina parlamentarki izrazila je zabrinutost zbog neusvajanja ovog zakona i izrazile su nadu da će on biti usvojen na narednoj sjednici Predstavničkog doma te su uputile kratke video poruke kolegama i kolegicama u Federalnom Parlamentu.

Podsjećamo da su početkom ovog mjeseca šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler i predstavnik UN Women u BiH, David Saunders pozvali vlasti u FBiH da hitno usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH i tako ispoštuju obavezu koju su potpisali ratifikacijom Istanbulske konvencije.

“Nasilje nije privatna stvar!” je slogan pod kojim se provodi zagovaračka kampanja za usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem njegovog
usklađivanja sa preporukama Istanbulske konvencije. Kampanju provodi Fondacija lokalne demokratije u BiH (FLD) sa članicama Sigurne mreže, u okviru regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“, uz podršku Evropske unije i UN Women, u saradnji sa organizacijama civilnog društva u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79