Traži se “kripto-kraljica” koja je zavarala i Kolindu, nagrada 100.000 dolara

Ruja Ignatova, poznata i kao “kripto-kraljica”, našla se na listi deset najtraženijih bjegunaca FBI-a.

Američki istražioci u optužili Bugarku da je preko svoje kriptovalute “onecoin” prevarila ljude za više od četiri milijarde dolara. Nestala je 2017, kada su američki zvaničnici potpisali nalog za njeno hapšenje.

Ignatova je vodila projekat “OneCoin” i početkom 2014. kupcima je nudila proviziju ako prodaju kriptovalutu većem broju ljudi. Ali, FBI navodi da je “onecoin” bio bezvrijedan i da nikad nije bio zaštićen blokčejn tehnologijom koju koriste druge kriptovalute.

FBI je dodao Ignatovu na popis najtraženijih begunaca, a traži se i pomoć javnosti kako bi se ona uhvatila. Juče su ponudili nagradu od 100.000 dolara za bilo kakvu informaciju o boravištu “kripto-kraljice”, kako su je žargonski nazvali.

BBC navodi da je jedan od razloga zašto je tako teško pronaći Ignatovu taj što je nestala s najmanje 500 miliona dolara, što joj je pomoglo da se sakrije od ruke zakona.

“Smatramo da ima visokokvalitetne lažne lične dokumente i da je promijenila svoj izgled. A možda više nije ni živa”, kazao je novinar Džejmi Barlet, koji je godinama istraživao cijeli slučaj.

Ignatova je zadnji put viđena kako se ukrcava na let iz Bugarske za Grčku 2017. i od tada joj se gubi svaki trag.

Bugarka je, kako piše Index, međutim, uspjela da zavara i nekadašnju hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja je, sa još jednom hrvatskom političarkom, podržala 2017. Kongres preduzetnica sa kompanijom “OneCoin”.

Nakon što je Index otkrio da je generalni sponzor Kongresa preduzetnica jugoistočne Evrope sumnjiva kompanija na koju je upozorila i Hrvatska narodna banka, obje pokroviteljke, tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i tadašnja potpredjsednica vlade Martina Dalić, otkazale su svoj dolazak.

Ali, na službenim stranicama Kongresa i dalje su se neko vrijeme navodile kao pokroviteljke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79