Tražili smo odgovore: Evo kakvu korist imaju bivši borci od vojnog staža, kako se računa, mora li se uplaćivati

Demobilisanim borcima je poznato da imaju pravo na staž za godine provedene u odbrani, i to na način da se za jednu godinu provedenu u vojsci, računaju dvije godine posebnog staža, ali ne znaju kakvu korist imaju od toga kod odlaska u penziju.

Mnogi su u nedoumici da li im neko prethodno treba uplatiti taj staž da bi se mogli penzionisati i kome se obratiti kako bi se taj staž evidentirao kod odlaska u penziju. Pojašnjenje smo zatražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje i Ministarstvu za boračka pitanja FBiH.

Više bodova, veća penzija

– Član 36. Zakona o PIO je definirao poseban staž osobama koje su uzele učešće u pripremama za odbranu BiH, odnosno, u odbrani BiH kao pripadnici Armije Republike BiH, odnosno Hrvatskog vijeća obrane i organa unutrašnjih poslova. U penzijski staž, kao poseban staž u dvostrukom trajanju, računa se vrijeme koje su proveli u pripremama za odbranu, odnosno, odbrani BiH u periodu od 18. septembra 1991. godine do 23. decembra 1995. godine, u skladu sa propisima o kriterijima, načinu i postupku priznavanja i izdavanja uvjerenja na osnovu kojih se ovo vrijeme priznaje u penzijski staž kao poseban staž. U budžetu Federacije osiguravaju se sredstva za pokriće dijela visine penzije po osnovu priznatog staža i to za penzije ostvarene po zakonu – govori Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i dodaje:

– Nikakvi doprinosi se za posebni staž ne plaćaju. Zato i jest posebni staž. Ono za što su plaćeni doprinosi je staž osiguranja.

Podsjeća da se donošenjem novog Zakona o PIO u martu 2018. godine, prešlo na bodovni sistem izračuna penzija.

– Bodovni sistem, pojednostavljeno kazano, određuje visinu penzije na osnovu umnoška ostvarenog broja bodova i vrijednosti općeg boda. Što više bodova neka osoba ostvari to joj je veća penzija. Ukoliko izmjenama Zakona o PIO bude definirano drugačije vrednovanje posebnog staža, te umjesto pola boda, kako je definirano sada, bude određen jedan bod po godini učešća u obrani BiH, to znači da će osobe koje imaju evidentiran poseban staž ostvariti dvostruko veći broj bodova po tom osnovu nego što ostvaruju sada. Ponovo ističem, ukupan broj bodova utječe na visinu penzije – rekao je Kvesić.

U Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata su pojasnili značaj posebnog staža.

U starosnu penziju se može prije navršenih 65 godina života

– Kada je riječ o značaju posebnog staža pri ostvarivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ukazujemo na odrednice Zakona PIO temeljem kojim se pravo na starosnu penziju može ostvariti prije navršenih 65 godina života ili 40 godina staža osiguranja. Odnosno, pravo na starosnu penziju moguće je ostvariti sa 62 godine života i 40 godina penzijskog staža, u koji staž se računa poseban staž u dvostrukom trajanju – navodi nam Mirza Terzo iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja i dodaje:

– Posebnim propisima iz člana 126. Zakona o PIO-u nije predviđena obaveza uplate doprinosa za poseban staž ostvaren izvan obaveznog osiguranja. Evidentiranje posebnog staža u matičnu evidenciju nosilaca osiguranja, branilac čini na osnovu javne isprave, odnosno uvjerenja izdatog od unutarnje organizacijske cjeline ovog Ministarstva u kojoj se branilac vodi u službenoj evidenciji iz oblasti regulirane vojne obaveze, a uvjerenje se dostavlja nosiocu osiguranja, Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79