Treba li kažnjavati vozače električnih romobila?

Upotreba električnih romobila na ulicama bosanskohercegovačkih gradova sve je učestalija, a nisu rijetke ni nesreće u kojima su učesnici upravo vozači romobila.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo počeli su novčano kažnjavati vozače električnih romobila koji se kreću trotoarom.

– Što se tiče romobila, odnosno električnih balansirajućih prijevoznih sredstava, dozvoljeno je da se kreću biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, a na dijelu gdje nema tih staza i traka mogu koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra uz desnu ivicu kolovoza. Nije dozvoljeno kretanje trotoarom ovim sredstvima – rekao glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Novčane kazne mogu se napisati u iznosu od 50 do 250 KM.

Tim povodom vozače romobila u Sarajevu upitali smo šta misle o novim propisima i kaznama:

– Prvo bi se zakon trebao regulisati. Da se naprave staze i infrastruktura i onda da se naplaćuju kazne.

– Kad nam naprave ceste za romobile, onda ćemo i platiti kazne.

– Naši vozači nisu toliko kulturni da uspore, da obiđu, odnosno, same ulice nisu toliko široke da bi mogli i vozači, biciklisti i vozači romobila voziti u isto vrijeme.

– Glupost, samo su neki od odgovora, ostatak pogledajte u videu:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79