Treba li Mustafa Nadarević dobiti ulicu u Sarajevu

Nakon što je preminuo Mustafa Nadarević na društvenim mrežama ubrzo se povela priča o tome da li ovaj velikan treba dobiti ulicu u glavnom bh. gradu.

Predloženo da se ulici u Banjoj Luci da ime po Mustafi Nadareviću

Jutros je, inače, potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović zatražio od novoizabranog gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića da u tom gradu jedna ulica bude nazvana po preminulom glumcu, rođenom Banjalučaninu, Mustafi Nadareviću.

– Zamolio bih vas, kao novog gradonačelnika, da vaša prva inicijativa bude određivanje ulice u Banjaluci koja bi dobila naziv po imenu glumačke legende i rođenog Banjalučanina Mustafe Nadarevića –  navodi se u pismu Mijatovića.

Jedan od prvih koji je javno progovorio o tome i da glavni grad BiH treba dati ulicu Mustafi Nadareviću je i Elmedin Leleta, dječak koji je u „Savršenom krugu“ glumio dječaka Adisa.

Mustafa Nadarević i Elmedin Leleta

Mustafa Nadarević i Elmedin Leleta

Foto: facebook


– Zaslužio je to za bh. kulturi i umjetnosti kao i za doprinos u glumačkim ostvarenjima o Sarajevu kao što je to bio film „Savršeni krug“ i „Lud, zbunjen, normalan“  kao prikaz ratnog Sarajeva, odnosno, sarajevske porodice i svih njenih anegdota, zgoda i nezgoda – izjavio  je Leleta.

Ismet Nuno Arnautalić, osnivač „Indexa“, već duže vrijeme kroz videosnimke prikazuje Sarajevo i sve njegove ulice praćene detaljnim historijskim informacijama i zanimljivostima. Slaže se i sa tim da je Mustafa Nadarević zaslužio jednu u Sarajevu

Nadarević i Arnautalić

Nadarević i Arnautalić

Foto: facebook


– Kod nas je tako, čim neko neku nagradu dobije, odmah se predlaže i za Šestoaprilsku nagradu. Imamo tu boljku da dosta stvari neplaniramo radimo. Ne mislim da Nadarević to nije zaslužio, ali bi bolje bilo da to ide nekom normalnom procedurom. Volim ja Muju, i on je to sigurno zaslužio, ali mislim da je preuranjeno – kazao nam je kratko Arnautalić.

Slično kao i Arnautalić misli i bh. glumac Emir Hadžihafizbegović.

–   Gnušam se i osjećam onako jako neugodno da trebam da komentiram inicijative davanja imena u Banjoj Luci, odnosno Sarajevu, dok se Mustafa Nadarević nije ni pokopao. Naravno, da Mustafa Nadarević kao i Ismet Mujezinović, Esad Berber, Davorin Popović, Mirza  Delibašić, Nada Đurevska, Mak Dizdar, Dragan Jovičić, Radomir Konstantinović, Safet Isović…, zaslužuje ulicu,  ne samo u Sarajevu već i u svakom gradu BiH, ali molim sve one  koji poštuju Mustafu Nadarevića da prestanu sa tom Blasfemijom i da prestanu  da se politički takmiče i da ubiru političke poene na čovjeku koji još nije sahranjen – istakao je Hadžihafizbegović.

Nadarević i Hadžihafizbegović

Nadarević i Hadžihafizbegović

Foto: facebook


– Ne mogu da vjerujem da se lik i djelo jednog sjajnog umjetnika, prije njegove sahrane koristi u političke svrhe i to je jasno djetetu od sedam godina. Ogorčen sam i sram bilo svakakoga ko Mustafu Nadarevića koristi u političkoj utakmici – naglasio je Hadžihafizbegović za Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79