Treba li se nesavjesnim vozačima doživotno oduzeti vozačka dozvola?

Agencija za bezbjednost saobraćaja predložiće da izmjene Zakona o bezbjednosti saobaćaja predvide i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavjesnim vozačima koji nisu spremni da promijene svoje ponašanje, najavio je direktor Agencije Duško Pešić.

Pešić je gostujući u Uranku na televiziji K1, rekao da se to odnosi na one najupornije nesavjesne vozače, koji se i pored kazni i dalje ponašaju rizično u saobraćaju.

Sada idu izmjene zakona i to će biti jedan od prijedloga Agencije, dodao je Pešić.

Naveo je da je tokom osam godina u Agenciji bilo više od 8.000 vozača koji su sakupili 18 kaznenih poena i morali ponovo da prođu obuku, ali da je među njima bilo i 32 onih koji su do sada dva puta izgubili vozačku dozvolu.

“Među onima koji su sakupili 18 kaznenih poena bilo je i 12 doktora nauka”, dodao je Pešić.

Upozorio je da su kada je lijepo vrijeme, tokom ljetnih mjeseci, među najugroženijim učesnicima u saobraćaju pješaci, biciklisti i motociklisti.

Pešić navodi da su tokom ljeta gotovo idelani uslovi za vožnju, ali da opet u tom periodu ima najviše stradalih u saobraćajnim nezgodama.

Kaže da najviše poginulih u saobraćajnim nezgodama vozači i putnici u putničkim vozilima, oko 45-46 odsto, da četvrtinu svih poginulih u saobraćaju čine pješaci, dok je svaki deseti poginuli motociklista.

Pešić je napomenuo da se vozači baš zbog dobrih uslova za vožnju opuste tokom ljetnih mjeseci i upozorio da je veoma opasno kada vozači koriste mobilni telefon tokom vožnje, a naročito kada kucaju poruke.

Kaže da 36 odsto vozača koji su se sudarili sa motociklistima prvo navedu da ih nisu vidjeli, kao i da 45 odsto motociklista nastrada u sudaru s putničkim automobilima.

Oko 36 odsto motociklista pogine u saobraćaju bez sudara odnosno zbog kolovoza ili usljed izbjegavanja sudara, dodao je Pešić.

Direktor ABS je apelovo na vozače da zbog ljepšeg vemena i povećanog broj motociklista obrate više pažnje na njih u saobraćaju, da više koriste retrovizore i žmigavce.

Sa druge strane, motociklisti su manje uočljivi, ali i često pretiču sa desne strane, gdje ih vozači drugih vozila ne očekuju, dodao je Pešić.

On je povodom nedavne nesreće u kojoj je poginuo dječak na koji je vozio rolere apelovao na roditelje da obrate pažnju gdje njihova djeca voze rolere, skejt i slično.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79