Trebaju li vam zimske gume ako imate pogon 4×4

Mnogi vlasnici trendovskih crossovera opremljenih pogonom na sve točkove smatraju kako im uz pogon 4×4 ne trebaju zimske gume.

Takav stav je potpuno pogrešan i prilično opasan. Naime, četiri ljetne gume uz pogon na sve kotače tokom blažih zimskih uslova mogu zamaskirati nedostatak zimskih guma prilikom pokretanja vozila. Ubrzanje će svakako biti lakše obzirom da se snaga motora šalje na sve točkove, ali upravo to daje lažan utisak sigurnosti.

Upravljanje vozilom, kočenje, a pogotovo nagle promjene smjera razotkriće sve mane takve nesmotrene odluke, koja je vrlo opasna za sigurnost.

Ali, da niti korištenje cjelogodišnjih guma na vozilu s pogonom na sve točkove nije niti približno izvrsno demonstrira video na dnu ovog članka.

Prilikom kočenja na zaleđenoj površini s brzine od svega 19 km/h Toyoti RAV4 opremljenoj zimskim gumama za zaustavljanje je bilo potrebno 10,2 metra, dok je onoj s cjelogodišnjim gumama bilo potrebno čak 17,3 metara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Komentari