Trebamo li se pribojavati četvrtog korona vala na jesen?

U posljednjih 15 dana evidentan je porast broja zaraženih korona virusom. Povećava se i broj hospitaliziranih. Ono što u neku ruku ohrabruje je mali broj teških slučajeva COVD-a 19. To je, prema mišljenju epidemiologa Blaške Topalovića, spoj više faktora: djelimičnog kolektivnog imuniteta građana i solidnog odziva na vakcinaciju. S druge strane, zabrinjava i to što su građani s toplim ljetnim danima uglavnom zaboravili na pridržavanje obaveznih higijensko-epidemioloških mjera, što nam se na jesen može obiti o glavu. Da li nas očekuje scenario četvrtog vala ili ga možemo spriječiti ili ublažiti?

Sve smo češće svjedoci situacija u kojima se građani čak ni na mjestima gdje je obavezno, više ne pridržavaju propisanih higijensko- epidemioloških mjera. Tako u trgovinama, ali i u nekim ustanovama i institucijama možemo vidjeti ljude bez maske i na nepopisnoj socijalnoj distanci. Zbog toga, ističu stručnjaci i dolazi do porasta broja oboljelih od korona virusa. Iako je situacija sada djelimično stabilna, opušteno ponašanje građana u bližoj budućnosti može svima naškoditi. „Nepridržavanje propisanih protivepidemijskih mjera kao i nedovoljna pokrivenost vakcinacijom građana značajno doprinosi širenju virusa među populacijom. Preporučene mjere, kao što možemo da vidimo, ne provode se u onoj mjeri u kojoj bi trebalo. Međutim, za njihovo provođenje treba osigurati nadzor nad njihovim provođenjem uz aktivnosti koje će omogućiti građanima korištenje specifične zdravstvene prevencije, a to je vakcinacija“, mišljenja je Blaško Topalović, spec. epidemiologije u ZZJZ TK.

Izgleda da su građani brzo zaboravili prošlu jesen i zimu, pune covid bolnice i veliki broj umrlih osoba. Mnogima od nas COVID 19 zauvijek je odnio drage ljude. Pitali smo dr. Topalovića trbamo li se pribojavati takvog crnog scenarija na jesen? „Pomalo strahujem zbog nepoštivanja ili nedovoljnog provođenja preventivnih mjera. Tako da jako je teško predvidjeti dalje kretanje ali radimo na pomociji svih ovih mjera da ne bi bili u situaciji da namećemo strožijemjere. Ali za njihovo provođenje mora postojati nadzor za provođenje istih“, rekao je dr. Topalović.

Nepridržavanje mjera mnoge je razvijene zemlje svrstalo u nadandžaste ili crvene zone. Njihove vlade, već su pribjegle djelimičnom lockdownu ali i zabrani pristupa različitm sadržajima poput kina i restorana ukoliko nemate vakcinalnu covid potvrdu ili antigenski test. Slične mjere, kada je pristup javnim ustanovama ili institucijama razmatra Sarajevski kanton. „Mi moramo nastojati osigurati provođenje svih tih preventivnih mjera i pristup vakcinisanim, odnosmo onima koji su odgovorni za svoje zdravlje omogućiti normalan život uz poticanje drugih da jaćaju svoju ličnu odgovornost za svoje zdravlje “, dodaje dr. Topalović.

Kako bi spriječili širenje korona virusa osim vakcinacije vrlo je važno pravilno nositi masku u zatrvorenom prostoru ili na otvorenom gdje nije moguće održati propisanu fizičku distancu od metar i po, te redovno prati ruke. Samo tako možemo sačuvati naše i zdravlje onih koje volimo. Priznajete, nije teško.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79