Trebinje je jedna od najposjećenijih destinacija u BiH: Najviše gostiju iz zemalja regiona

Da je Trebinje posljednjih godina jedna od najposjećenijih destinacija u BiH potvrđuje i podatak da je za šest mjeseci ove godine ostvareno čak 80 posto noćenja iz 2019. godine, koja je svuda u svijetu, pa i u Trebinju, bila rekordna.

Prema podacima Turističke organizacije grada, najveći broj gostiju koji su boravili u Trebinju dolaze s domaćeg tržišta, dakle Bosne i Hercegovine, zatim iz susjedne Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, s tim da se od sredine juna bilježi određeni broj noćenja turista iz zapadne i srednje Evrope.

Različiti sadržaji

Prema riječima Mirjane Putice, direktorice Turističke organizacije, u Trebinju na raspolaganju su različiti sadržaji.

– Osim standardnih turističkih atrakcija po kojima je Trebinje prepoznatljivo na svjetskim turističkim mapama i koje se posjećuju tokom čitave godine (kulturno-historijsko naslijeđe u centru grada, manastiri Tvrdoš i Hercegovačka Gračanica, stari grad Kastel, Arslanagića most…), turisti najviše posjećuju turističko-rekreativni kompleks Grad sunca, podrume vina, restorane s tradicionalnom kuhinjom, prirodna i vještačka kupališta, izletišta te sadržaje avanturističkog turizma – pojasnila je Putica i dodala da u gradu podno Leotara gosti mogu kvalitetno provesti nekoliko dana.

Vile i hosteli
Naglašava da je za sedam mjeseci Turistički informativni centar posjetilo 5.477 turista, što je skoro četiri puta više u odnosu na uporedni period 2020. godine.

– Kao što je to slučaj i s noćenjima, u posjetama Turističkom informativnom centru prednjače turisti s domaćeg bh. područja i Srbije, više od 90 posto, dok još treba izdvojiti posjete turista iz zemalja regiona, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija – navela je Putica i dodala da Trebinje raspolaže s oko 2.700 registriranih ležajeva u svim vrstama smještaja (hoteli, moteli, hosteli, prenoćišta, vile, apartmani, kuće za odmor i sobe za iznajmljivanje), te da se procjenjuje da se broj ležajeva u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje, koji nisu registrirani, kreće oko 500.

Cijene apartmana u privatnom smještaju, zavisno od lokacija i kvaliteta, kreću se od 30 pa do 100 KM, a ima i luksuznih stanova koji se kreću i do 120 KM.

Bogato kulturno ljeto, s mnoštvom sadržaja poput Festivala amaterskih pozorišta, Festivala mediteranskog i evropskog filma, Muzičkog festivala, likovnih kolonija, te Dana Trebišnjice i gostovanja mnogi regionalnih zvijezda iz sfere umjetnosti, doprinijelo je boljoj posjećenosti.

Nema kupaca iz Dubrovnika

Na čuvenoj trebinjskoj zelenoj pijaci pod platanima, prodavači kažu da se u ljetnom periodu znatno popravio posao. Međutim, i dalje nema kupaca iz Herceg-Novog i Dubrovnika, koji su do sada bili stalne mušterije, ali i da, iako je ove godine veći broj turista, prošle godine su imali više posla.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79