Treća Bh. povorka ponosa na ulicama Sarajeva, podržali je brojni političari i ambasadori

Treća Bh. povorka ponosa održava se danas u Sarajevu, a početak šetnje zakazan je za 12 sati u parku Safeta Isovića. Prijenos svih dešavanja možete pratiti na portalu Klix.ba.

Povorci pristustvuju mnogi političari stranaka ljevice i centra, ali i brojni predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji.Vidjeli smo američkog ambasadora Erica Nelsona, britanskog Matthewa Fielda, političare Edina Fortu, Predraga Kojovića, Damira Arnauta, Sašu Magazinovića.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Učesnici su sad već na ulici Maršala Tita, kako javljaju reporteri portala Klix.ba atmosfera je jako pozitivna.

Okupljeni su upravo krenuli su svoju šetnju.

Skupu se pridružio i još uvijek aktualni predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Edin Forto i Predrag Kojović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Forto i Predrag Kojović (Foto: I. Š./Klix.ba)

“Predivan dan, podržavam povorku i borbu za ljudska prava. Žao mi je što se održava pod ovakvim mjerama, nadam se da će biti drugačije u budućnosti. Svako ima pravo da na jedan civilizovan, ljudski način izrazi svoje stavove. Ova atmosfera pokazuje kakva ova država može biti, ima prostora za svakoga, poštujemo sva mišljenja”, kazao je Kojović.

Na Povorku ponosa došao je i podršku dao šef Ureda delegacije Evropske unije Johann Sattler.

Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Sarajeva, kazala je da podržava Povorku ponosa jer niti jedan građanin ne smije biti diskriminisan.

Anja Margetić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Anja Margetić (Foto: I. Š./Klix.ba)

“Niti jedan građanin Sarajeva ne smije biti diskriminisan ni po kojem osnovu”, kazala je Margetić.

Pandemijska godina je sama po sebi bila veoma izazovna. Nije bilo nimalo jednostavno organizovati cijeli skup da izgleda onako kako povorka treba da izgleda, kao jedan protestni skup. Ali vjerujem da smo uspjeli da učinimo sve što je u našoj moći da se ovaj skup danas ovdje desi”, rekla je Lejla Huremović.

Lejla Huremović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Lejla Huremović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Dodala je kako je organizatorima najvažnija sigurnost zato što se LGBTQ osobe još uvijek susreću sa različitim vrstama nasilja, homofobije, prijetnji i uznemiravanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79