Trećina đaka konzumira alkohol

Prema rezultatima istraživanja 31,7% učenika uzrasta od 13 do 18 godina povremeno, redovno ili često konzumira alkoholna pića. Istraživanje, pod nazivom “Zdravstvena kultura mladih i upotreba alkohola”, obuhvatilo je 7.524 učenika, od kojih je skoro polovina završne razrede osnovnih škola, dok su ostali srednjoškolci.

Od ukupnog broja ispitanika Zavoda za školstvo u Crnoj Gori, 57% tvrdi da nikada nisu probali alkoholna pića. Također, 67% ispitanih vjeruje da dovoljno dobro ili čak odlično poznaje posljedice konzumacije alkohola. Manji postotak, 5,9%, zna vrlo malo o posljedicama alkohola, dok 20% ispitanika ima prosječno znanje na tu temu.

Zoran Lalović, savjetnik u Zavodu za školstvo, primijetio je da postoje “dva tipa odjeljenja u kojima učenici konzumiraju alkohol”, pri čemu je prvi tip češći, a drugi tip odnosi se na odjeljenja gdje 10 ili više učenika konzumira alkohol. Naveo je da je 15% odjeljenja bilo prvog tipa, dok je 8% bilo drugog tipa. Također, ukazao je na zabrinjavajuću nezainteresovanost 45% ispitanika za školske aktivnosti, što može umanjiti mogućnosti škole da putem edukativnih programa utiče na stavove i ponašanje učenika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79