Trećina radnika u BiH strahuje od gubitka posla

Čak trećina radnika u bosni i Hercegovini strahuje od gubitka posla, pokazalo je veliko regionalno istraživanje portala “MojPosao.ba” i partnerskih sajtova “Poslovni Infostud” (Srbija), “MojPosao.net” (Hrvatska), “Vrabotuvanje.com” (Makedonija) i “Deloglasnik.si” (Slovenija).

Od gubitka posla najviše se plaše radnici u Hrvatskoj – njih 36 odsto, te Srbiji 34 odsto.

U istraživanju je učestvovalo više od 5.000 ispitanika iz pet zemalja regiona, od kojih je što se tiče bh. ispitanika 63% nezaposlenih, 33% zaposlenih i 4% onih koji se i dalje školuju.

Na pitanje da li žele promijeniti posao u narednih godinu dana, čak 76% ispitanika iz BiH odgovorilo je potvrdno, što je za 14% više u odnosu na regionalno istraživanje od prošle godine.

“Kada bi mogli birati idealnog poslodavca i ove godine je najviše ispitanika iz BiH izabralo stranog vlasnika 40%, a za državne institucije se odlučilo 25% ispitanika. Ispitanici više i visoke stručne spreme u najvećoj bi mjeri radili u stranim privatnim kompanijama, dok oni sa srednjom stručnom spremom preferiraju državne institucije”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Istraživanje je takođe pokazalo da se s pozicijom u kompaniji mijenja i preferencija zaposlenika o željenom tipu vlasništva – niže pozicionirani ispitanici preferiraju državnu službu, dok oni na višim položajima favoriziraju strane private poslodavce, ali i mogućnost otvaranja vlastite kompanije.
Koliku platu priželjkujemo?

Bh.građani bi bili zadovoljni sa prosječnom platom od 1.600 maraka, Hrvati sa 2.200 KM, građani Srbije sa 1.200 KM, Makedonije 1.000 KM dok je prosječna željena plata kod Slovenaca 2.500 KM.

“Najnižu platu očekuju nezaposleni ispitanici i to u prosjeku 1.385KM, željena prosječna plata za zaposlene je 1.925KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu platu zamislili u iznosu od 1.660 KM”, navodi se u rezultatima istraživanja, koje je objavio portal “MojPosao.ba”.

Zanimljiv podatak je da muškarci u BiH očekuju za skoro 400 maraka veću platu nego žene.
Jedna trećina svih ispitanika u regionu se plaši za radno mjesto

Trećina zaposlenih ispitanika iz BiH (33%) boji se da bi mogli ostati bez posla u naredom periodu usljed krize izazvane pandemijom. Ista je situacija u cijelom regionu gdje isti procenat ispitanika ima isti strah.

Nadalje, 37% ispitanika iz BiH, koje najvećim dijelom čine nezaposlene osobe koje aktivno traže posao u BiH i regionu, je od izbijanja pandemije u nekom trenutku ostalo bez posla. Hrvatska, Slovenija i Makedonija prate BiH sa procentom od 36%, dok je u Srbiji procenat najniži i iznosi 29%.

Uprkos ovome, većina ispitanika u regionu smatra da je poslodavac adekvatno reagovao na izbijanje pandemije.

Kao odličnu reakciju svog poslodavca ocijenilo je 28% ispitanika iz BiH, njih 47% reklo je da je reakcija bila dobra, ali da je moglo bolje, dok 25 % ispitanika nije zadovoljno sa reakcijom poslodavca.

“Zanimljivo, ispitanici kojima je (bio) omogućen rad od kuće u pravilu su bolje ocjenjivali snalažljivost poslodavca tokom pandemije, a najlošije rezultate su ostvarili poslodavci koji radnicima nisu omogućili rad od kuće, iako im je priroda posla kojim se bave to dozvoljavala”, pokazalo je istraživanje.

Rad od kuće nije omogućen za više od 54 % ispitanika iz regiona, a glavni razlog za to je jer priroda posla to ne dozvoljava. Za 35 % ispitanika odobren je ovaj način rada, dok je 11 % ispitanika moralo da ide na svoje radno mjesto, iako se mogao organizovati rad od kuće prenose Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79