Trećinu stanovnika u BiH za šest godina činit će penzioneri

Gotovo trećinu stanovnika Bosne i Hercegovine za šest godina činit će penzioneri. Prema podacima dokumenta “Fiskalna devalvacija u funkciji uklanjanja unutarnjih i vanjsko ekonomskih neravnoteža”, Federacija BiH suočava se s procesom starenja populacije, odnosno povećanjem udjela treće dobi u ukupnoj populaciji, piše Večernji list.

“U periodu od 2008. do 2016. godine broj penzionera kontinuirano je rastao po prosječnoj stopi od 2,3% godišnje. Projekcije rasta broja penzionera govore nam da ćemo u 2026. samo u Federaciji BiH imati gotovo 520.000 penzionera”, navodi se u spomenutom dokumentu.

Zavod PIO/MIO trenutno ima 427.883 korisnika. Ako uzmemo u obzir podatke Agencije za statistiku BiH koji govore kako je prošle godine u ovoj zemlji živjelo svega 2,7 miliona stanovnika te da Republika Srpska ima više od 260.000 umirovljenika s tendencijom rasta, jasno je kako BiH mora iznaći načina da zadrži mlade radno sposobne ljude i osigura im posao ili će za nekoliko godina morati uvoziti radnu snagu kako bi mogla isplaćivati penzije. Podaci Agencije za statistiku govore kako se broj stanovnika BiH rapidno smanjuje. Prema jednoj od anketa, najviše se smanjuje broj stanovnika mlađih od 15 godina. On je 2013. iznosio 452 hiljada, a 2018. samo 305 hiljada. To je pad za nevjerojatnih 32,5 posto.

U istom periodu radna snaga pala je s 1,133.000 na 1,008.000. Ako se ostvare procjene dokumenta “Fiskalna devalvacija u funkciji uklanjanja unutarnjih i vanjsko ekonomskih neravnoteža”, odnos broja penzionera i radnika u Federaciji BiH 2026. bio bi 1:0,9. Za normalno funkcioniranje penzionih fondova potrebno je imati tri zaposlena radnika na jednog penzionera. Osim nepovoljnog odnosa broja radnika i penzionera, dodatni problem su niske plaće, pa su mali i iznosi koji se uplaćuju na ime doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, upozoravaju ekonomisti.

Stručnjaci naglašavaju kako projekcije rasta broja penzionera pozivaju na žurne reformske korake.

“Rasterećenje rada i povećanje broja radnih mjesta predstavlja najracionalniju reformu i najveći doprinos stabilizaciji penzionog fonda. Ovakav pristup ujedno bi predstavljao i osnovu za strategiju održivosti i uz dodatne mjere osigurao bi dugoročnu stabilnost Zavoda MIO”, navodi se u spomenutom dokumentu.

O stabilnosti Zavoda ovisi isplata, ali i visina budućih penzija. Iako se one trenutno isplaćuju preko jedinstvenog računa riznice, za očekivati je da će povećanje broja penzionera i smanjenje broja radnika utjecati na mogućnost isplate. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, početkom godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 832.200, a od toga je 360.918 žena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79