Trend roditelja koji ne vakcinišu djecu još uvijek prisutan?

Uprkos upozorenjima ali i prekršajnim prijavama pojedini roditelji u Republici Srpskoj izbjegavaju da vakcinišu djecu. Zbog svega je ugrožen kolektivni imunitet, napominju ljekari.

Pojavom epidemija nekada davno iskorjenjenih bolesti u Domu zdravlja Banjaluka povećan je broj vakcinacija djece. Međutim, pedijatri ističu da to i dalje nije dovoljno da bi se sačuvao kolektivni imunitet.

“Kad pogledamo prošlu godinu broj vakcinisanosti je izuzetno niska, takva da nam je ugrožen kolektivni imunitet koji da bi nas održao treba biti 95 odsto minimalno a nama je primjera radi petovalentnu vakcinu 85 odsto što je izuzetno nisko. Što se tiče morbila još je taj procenat niži”, izjavila je Dijana Koščica, specijalista pedijatar u savjetovalištu Doma zdravlja Banjaluka.

A kolektivni imunitet u Republici Srpskoj daleko je ispod 90 odsto, upozoravaju u Inistitutu za javno zdravstvo. Navode I primjere epidemija velikog kašlja I morbila.

“Sama vakcinacija je najbolja mjera prevencije, najefikacnije i nema nikakvu alternativu. Ne postoji osoba koja ima imunitet protiv ovakve bakterije ili osoba koja je sklonija ovakvom obolijevanju. Tako da jedino vakcinom možemo svoje dijete zaštititi”, istakla je Nina Rodić Vukmir, načelnik službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ukoliko roditelji ne žele da vakcinušu dijete reguje nadležna inspekcija koja je u proteklom periodu imala posla, potvrđuju u Inspektoratu Srspke.

“U većini slučajeva roditelji nakon razgovora sa inspektorima odlučuju se I kompletiraju vakcinaciju. Međutim, imali smo I onih slučajeva gdje roditelji izričito odbijaju. U prošloj godini smo po toj osnovi izdali 22 prekršajna naloga roditeljima I podnijeli 24 prekrđajne prijave pred nadležnim sudovima zbog odbijanja vakcinacije. Sam Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisao je kazne od 100 do 1000 maraka s tim što inspektori mogu izreći onu najnižu dok sudovi mogu izricati I veće kazne”, navela je Dušanka Nikolić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Upozorenja i kazne očigledno ne dolaze do pojedinih roditelja koji su spremni na sve pa angažuju i advokate kako bi izblegli zakonsku obavezu. Ovom negativnom trendu najviše, tvrde ljekari, doprinijele su društvene mreže i priče da vakcine nisu kvalitetne što nije tačno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79